Udruženje građanki FemPlatz i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) realizuju projekat Mentorski program za žene sa invaliditetom u Srbiji, koji podržava UN WOMEN u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom“.

Portal Dijalog Net nastavlja sa predstavljanjem mentorki koje će svoja znanja i veštine staviti u službu mentorskog rada sa ženama sa invaliditetom.

Nova sagovornica portala Dijalog Net je Milesa Milinković.

Milesa Milinković je diplomirana pedagoškinja, direktorka međunarodnog Filmskog festivala Uhvati film na temu invalidnosti, predsednica Kreativno afirmativne organizacije Parnas, nekadašnja predsednica Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom. Rediteljka filmova Između redova (2012) i Trenutak radosti (2013), autorka brojnih radova na temu feminizma.

Milesa, jedna od članica mentorskog tima, smatra da su za “mentorski program za žene sa invaliditetom (sa još možda ponekim identitetom: sa sela, pripadnica nacionalne manjine, seksualne orijentacije drugačije od heteroseksualne..) veoma važni solidarnost, osnaživanje i podrška” i dodaje da je značajno kad postoji neko ko veruje u vas, ko deli znanje sa vama i ko vam pruža prilike za rast i razvoj. A mentorski program upravo sve navedeno pruža polaznicama.

Sagovornica portala Dijalog Net ističe da je spremna da podeli svoje znanje sa mentorinama iz nekoliko razloga.

Moj životni moto je Gandijeva: „Budi promena koju želiš da vidiš u svetu“.. To onda implicira da ako znam koliko je važno biti nekom podrška, izvor znanja i prilika za razvoj, onda ću se potruditi da budem ta podrška”, kaže Milesa i dodaje da je drugi razlog to što i sama koristi prilike za rast i razvoj i misli da će učešće u programu doprineti da bude bolja verzija sebe.

Milesa kaže da će sa mentorinom rado podeliti znanje iz sledećih oblasti: komunikacijskih veština, invalidnosti i ljudskih prava uopšte, rodne ravnopravnosti, pisanja i upravljanja projektima, veb dizajna, filmske umetnosti, organizacije događaja/festivala.

Tvrdi da se ne libi da podeli lično iskustvo (lekcije koje je naučila iz sopstvenih padova, problema, predrasuda), naročito ako oceni da će mentorini biti na korist. Takođe, kaže naša sagovornica, da se ne libi da uči i raste upravo iz ovog procesa.

Aktivizam je važan jer menja nas i menja svet na bolje, poručuje Milesa Milinković.

 

Izvor: Valjevo, 18. februar 2019. (Aleksandar Milijašević, Dijalog Net

Fotografija: Dijalog.Net