Trodnevna međunarodna konferencija „Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations“, koja se različitim aspektima i izazovima u polju kreativnog rada i produkcije, okupiće od 12. do. 14 juna. profesionalce, autore, edukatore, predstavnike organizacija i institucija iz brojnih evropskih zemalja, Turske i Velike Britanije. Konferenciju predstavlja Nova Iskra u okviru projekta „Connect for Creativity“.

Od 12. do 14. juna, Nova Iskra će predstaviti trodnevni međunarodni forum pod naslovom Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations, u Kulturnom centru Beograda i Fabrici. Konferencija će okupiti istaknute predavače, umetnike, kreativne preduzetnike, predstavnike habova, studente, profesore i kreatore politika iz Turske, Grčke, Velike Britanije, Španije, Portugala, Slovenije, Slovačke, Francuske, kao i iz drugih zemalja i sa Balkana.

Program će se kroz predavanja, radionice i panel diskusije dotaći i nekih od važnih pitanja kao što su odnos kreativnog rada i mentalnog zdravlja, “gig ekonomija”, lični razvoj, otpornost (resilience) pojedinaca i dizajn organizacija, prostori ko-kreacije, učenje kroz saradnju ili blockchain kao alat za kolaboraciju. Među predavačima su Rachel Doern i Aleksandar Brkić sa vodećeg londonskog univerziteta Goldsmiths, zatim predstavnici habova CollaborativaPoligon ili CRU Cowork, zatim Brano Frk iz slovačke organizacije za dizajn učenja Oppus, Dragana Jevtić iz Kreativnog menorstva, kao i Darija Medić iz Diplo Fondacije i Marko Novaković koji stoji iza nagrađivanog projekta “Klijent je uvek u pravu”.

Pored brojnih predavanja i prezentacija, četiri paralelne radionice vodiće profesor Jovan Čekić sa FMK-a (Kreativne strategije), Atilim Sahin iz turske organizacije ATLOYE (Kako graditi zajendice), Nana Radenković ispred Nove Iskre (Timska kultura) i EvaVelimirovićkoja će održati kratki trening o ličnoj organizaciji i planiranju. Program je podeljen u tri tematska nivoa: alone (individualni nivo), together (nivo saradnje) i united (nivo organizacije).

U sredu 12. juna u Kulturnom centru Beograda, u okviru konferencije će biti održano i performativno predavanje legendarnog slovenačkog umetnika i pozorišnog reditelja Dragana Živadinova pod nazivom Post-gravity Art. Ovaj inspirativni i intrigantni događaj je otvoren za širu javnost, i besplatan uz registraciju na ulazu.

Živadinov je sa svojom poslednjom, zapaženom predstavom otvorio prošlogodišnji Bitef festival, a ovom prilikom će govoriti o svojim projektima usmerenim na umetničko istraživanje svemira i realizaciju kosmo-kinetičkih umetničkih projekata (čak i u nultoj gravitaciji), koji uključuju pedesetogodišnji teatarski proces “Noordung” (1995-2045.), osnivanje kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija KSEVT u Vitanju i brojne druge umetničke akcije koje prevazilaze naše planetarne okvire. Pored toga što je jedan od osnivača kultnog projekta-države NSK i pozoriošne trupe Gledališče sester Scipion Našice, Živadinov je kandidat za kosmonauta i stanovnik “Zvezdanog grada” nadomak Moskve

Učešće na konferenciji je besplatno. Umetnici, autori, istraživači, kreativni profesionalci i preduzetnici, predstavnici habova, studenti ili edukatori zainteresovani za događaj mogu se prijaviti  OVDE  do 5. juna u ponoć.

Projekat Connect 4 Creativity ima za cilj da promoviše interkulturalni dijalog kroz povezivanje kreativnih habova i zajednica u umreženu zajedničku budućnost. Connect 4 Creativity je 18-mesečni projekat pod vođstvom Britanskog saveta, u partnerstvu sa Univerzitetom Abdulah Gül, i tri kreativna haba – Atölye u Turskoj, bios u Grčkoj i Nova Iskra u Srbiji. Projekat sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska, kroz program Interkulturalnog dijaloga, uz podršku Yunus Emre Instituta iz Turske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Studentski zivot