Na Međunarodni dan deteta, u sredu 20. novembra u Privrednoj komori Srbije, u Velikoj sali na Terazijama, održaće se konferencija o bezbednosti dece na internetu. Konferencija je zamišljena kao susret i izlaganja najeminentnijih stručnjaka koji mogu pružiti odgovore na pitanja koja se tiču bezbednosti dece i mladih na Internetu.

Učesnici konferencije su predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, ministartsva prosvete, ministartsva za telekomunikacije, UNICEFa, dečiji psiholog i pedagog, stručnjaci za informacionu bezbednosti. Tokom dva panela, u trajanju od po jedan sat i 15 minuta, učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja šta rade deca na Internetu i koje opasnosti vrebaju iz virtuelnog prostora. Organizator konferencije je Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu.

Cilj konferencije je promovisanje kulture ponašanja na društvenim mrežama i bezbednosti dece na Internetu. Zaštita dece i mladih na internetu jedno je od najvećih izazova bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Ideja za organizovanje konferencije ,,Bezbednost dece na internetu’’ je nastala kao objektivana potreba društva da zaštitimo decu na internetu i proširimo svest o značaju problema koji se tiče bezbednosti najmlađih u Republici Srbiji.

Nužno je raditi na razvijanju svesti društva u celini o negativnim posledicama zloupotrebe digitalnih medija i pružiti informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija– rekla je Katarina Jonev.

Koje su najčešće opasnosti koje vrebaju mlade na društvenim mrežama?

-Opasnosti na društvenim mrežama je mnogo, od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vređanja po verskoj, rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj osnovi, do uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje.

Na velikom broju sajtova i društvenih mreža postavljaju se nasilni i neprikladni sadržaji.  Svakako, jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su kriminalne aktivnosti, poput krađe identiteta i informacija, zatim pedofilija, mogućnost kidnapovanja i ucena koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje. U porastu je i broj video igrica koje imaju krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života.

Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama, a sve to targetira decu i mlade. Sa novim rizicima u sajber svetu, deca često nisu u mogućnosti da se suoče sama. Naglasak mora biti na edukaciji, kako dece tako paralelno i roditelja i društva u celini.

Tokom konferencije će biti održana i promocija knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’. Sve dodatne informacije o konferenciji možete pronaći na sajtu www.katarinajonev.com . Prisustvu na konferenciji je besplatno ali je prijava obavezna na mejl: konferencija@internetbezbednost.rs

Izvor: Portal Mladi

Pročitajte više

U novembru 2019. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci održaće se 12. multidisciplinarna naučno-stručna konferencija Studenti u susret nauci – StES 2019 sa međunarodnim učešćem, nova prilika za predstavljanje naučno-stručnih dostignuća studenata širom sveta. Skup će se održati u Banjoj Luci od 28. do 30. novembra 2019. godine. Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da učestvujete na StES-u, razmislite o radu koji biste prezentovali i upustite se u svet nauke i istraživanja. Na stručno-naučnu konferenciju mogu da se prijave studenti osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi istraživači do 30 godina starosti. Studenti u susret nauci – StES sa međunarodnim učešćem je vodeća naučno-stručna konferencija studenata, multidisciplinarnog karaktera, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci.

Cilj StES konferencije je da se prikažu naučna i stručna dostignuća studenata i mogućnost njihove primene u praksi, te da se odrede pravci daljeg istraživanja. Konferencija StES je prilika da se unapredi naučno-istraživački rad studenata, promoviše naučni duh akademske zajednice, razmenjuju mišljenja i sklapaju nova prijateljstva.

 

Teme

 • Prirodne nauke – Slobodna tema
 • Društvene nauke – Slobodna tema
 • Humanističke nauke – Humanističke nauke i digitalno doba (organizator ostavlja mogućnost i za prijave van teme, ali uz napomenu da radovi koji se odnose na temu imaju prednost pri objavljivanju)
 • Inženjerstvo i tehnologija – Slobodna tema
 • Biotehničke-poljoprivredne nauke – Slobodna tema
 • Zdravstvene nauke – Slobodna tema

Zvanični jezici: Jezik srpskog naroda / Jezik bošnjačkog naroda / Jezik hrvatskog naroda / Engleski jezik

Prijava

Prijave/Slanje radova putem mejl adresa:

Prijava treba da sadrži:

 • Naziv rada
 • Ime i prezime autora i koautora
 • Naziv ustanove sa koje dolazi student (fakultet i univerzitet)
 • Ime, prezime, zvanje i titula mentora
 • Mejl adresa odgovornog autora
 • Tematsku oblast rada
 • Apstrakt (do 300 reči – prikačen word dokument)
 • Ključne reči (3–6 reči)
 • Navedeno dostaviti i na engleskom jeziku

Radovi će biti recenzirani. Radovi koji prođu recenziju biće objavljeni u zbornicima radova StES 2019 (6 zbornika, za svaku oblast po jedan). Zbornici radova biće objavljeni neposredno pre konferencije.

Dostavljanje/Prijava rada najkasnije do: 15.10.2019.

Kotizacija za učešće na konferenciji iznosi:

 • Za domaće učesnike 40,00 KM (20 EUR) i plaća se u gotovini pri registraciji za učešće na konferenciji. Rana prijava 20,00 KM (10 EUR) do 1.9.2019.
 • Za strane učesnike 60,00 KM (30 EUR) i plaća se u gotovini pri registraciji za učešće na konferenciji. Rana prijava 40,00 KM (20 EUR) do 1.9.2019.

Kontakt

Organizator: Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci

Suorganizator: Univerzitet u Banjoj Luci

Pokrovitelji:

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske

Mesto i vreme održavanja: Univerzitet u Banjoj Luci, 28–30.11.2019.

Adresa: Univerzitet u Banjoj Luci, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A, 78 000 Banja Luka

Pozivno pismo

Uputstvo za pisanje radova

 

Izvor: Najstudent

Pročitajte više