Zanima vas fotografija, ali niste imali priliku da više o njoj i naučite?

Voleli biste da naučite osnove grafičkog dizajna?

Posećujete razne događaje, festivale, sajmove, konferencije, a pitali ste se ko sve logistički stoji iza toga i šta je sve za jedan takav događaj potrebno?

Čuli ste za pojam kreativne industrije, ali niste znali šta on značava?

Timočki Omladinski Centar će vam u narednim mesecima pružiti priliku da saznate kakve veze, organizacija događaja, fotografija i grafički dizajn imaju sa kreativnim industrijama i biznisima. Imaćete priliku i da saznate kako ukoliko steknete određeno znanje iz pomenutih oblasti imate početnu osnovu za pokretanje jednog kreativnog biznisa.

U okviru projekta Kreativni POMAK, mladi uzrasta 15 do 30 godina iz Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Negotin, Boljevac, Sokobanja, Kladovo i Majdanpek) imaće priliku da prođu najpre obuku, a zatim i mentorski program na temu fotografije, grafičkog dizajna i organizacije događaja.

Sve radionice imaće po 10 modula, a na svakoj radionici može učestvovati po 10 učesnika.

Kao uvod u celu priču, uslediće dvodnevna radionica o Kreativnim industrijama i biznisama. Ova radionica ima za cilj da predstavi koncept kreativnih industrija, kao i da ukaže na značaj kreativnog delovanja mladih u kontekstu razvoja ove grane koja se znatno brže razvija od ostatka privrede. Samim tim što se tako brzo razvoja, ona predstavlja i veliki potencijal za one koje žele da se uspešno bave nekom od 15 delatnosti koje su obuhvaćene ovom oblasti.

Ko može da se prijavi?

Mladi uzrasta od 15 do 30 godina iz Timočke Krajine

Mladi koji imaju želju da steknu znanja i veštine iz nekih od oblasti kreativnih insutrija zahvaljujući kojima će biti konkurentniji na tržištu rada ili želeti da pokrenu sopstveni biznis.

Mlad i koji žele da učestvuju u kreiranju kreativnih sadržaja.

Mladi kojima je nophodna podrška za razvoj njihovih kreativnih potencijala.

Način i rok za prijavu?

Prijava je moguća popunjavanjem kratkog online upitnika, a rok za prijavu je 30. Jula 2020. godine.

Odabrani kandidati, nakon izvršene selekcije, biće obavešteni o učešću na predstojećim aktivnostima.

Radionice će biti realizovane u toku avgusta i septembra meseca u Prostoru za POMAK uz sve mere opreza radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.

Nakon završenih radionica, polaznicima sledi mentorski program, tokom koga će raditi na planiranju i organizovanju završne aktivnosti, tokom koje će moći da u praksi primene naučeno.

*Maloletni učesnici koji budu prošli selekciju moraće da dostave saglasnost roditelja/staratelja za učešće na obukama

Projekat Kreativni POMAK realizuje Timočki Omladinski Centar, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Prijava za školu Kreativni POMAK

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.
Uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije uspostavljen je institucionalni okvir zvaničnog izbora mladih predstavnika i tokom prvog ciklusa stečena su iskustva za razvoj i održivost projekta u skladu sa relevantnim dokumentima UN i omladinske politike u Srbiji.

Donator projekta je: Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“. Partneri projekta su: Krovna organizacija mladih Srbije i Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade.
Izabrani mladi predstavnici Republike Srbije na zasedanjima u UN u koje su uključeni mladi, obavljaće ulogu na volonterskoj osnovi, a u službenim kontaktima zastupaće interese Srbije u UN i predstavljaće potrebe mladih u Srbiji. Status mladih delegata biće u nivou savetnika za pitanja mladih, a platformu će pripremati u konsultacijama sa subjektima omladinske politike i u dijalogu sa vršnjacima širom zemlje, kroz učešće na različitim događajima.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u državnu omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN, kao i kontinuirano obučavanje novih mladih lidera za promene.

Na konkurs se mogu prijaviti mladi od 19 do 27 godina, koji su državljani Republike Srbije, imaju aktivno znanje engleskog jezika, dobro poznavanje omladinske politike u Srbiji, poznavanje sistema Ujedinjenih nacija, prethodno iskustvo u omladinskom aktivizmu, ostvaren uspeh u obrazovanju i vannastavnim aktivnostima, kao i druga dostignuća značajna za program omladinskih delegata u UN.

Prijavljivanje na javni konkurs je do  20. jula 2020. godine. Proces odabira omladinskih delegata sastojaće se iz 3 faze: javni konkurs, testiranje najbolje rangiranih na osnovu aplikacija i intervjui za najuspešnije kandidate nakon testiranja.

Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, gde se nalazi i Aplikacija.

Izvor. Youth.rs

Pročitajte više

Inicijativa mladih za ljudska prava otvorila je poziv za Letnju školu ljudskih prava koja će biti održana onlajn u periodu od 1. do 8. avgusta. Detalje možete pročitati u nastavku mejla.

Stanje demokratije i njenih institucija u Srbiji i svetu je u proteklih nekoliko godina veoma nestabilno, i sve je teže u potpunosti razumeti i suprotstaviti se faktorima koji su tome doprineli. Demonstracije i protesti proistekli iz građanskog nezadovoljstva koji se trenutno odvijaju u Srbiji (ali i u ostatku Evrope) su kompleksni, i obeležila su ih ograničenja građanskih sloboda i kršenja ljudskih prava. Građansko obrazovanje je od neizmerne važnosti za mlade ljude koji žele da razumeju i podstaknu demokratske procese u svojoj zajednici i državi.

S tim na umu, Inicijativa mladih za ljudska prava otvara Letnju školu ljudskih prava, koja će polaznicima dati teorijsko i praktično znanje o slobodi okupljanjaizražavanja i udruživanja u Srbiji i svetu, o tome kako se organizuje javni skup,  obučiće polaznike da pišu pritužbe i zahteve Zaštitniku građana i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, kao i Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Cilj Letnje Škole Ljudskih Prava je da na jednom mestu okupi i obuči novu generaciju branitelja i braniteljki ljudskih prava, koji će stečeno znanje preneti na vršnjake i okolinu, i zajedno se boriti za bolje lokalne zajednice i građanske slobode.

Celokupan događaj će biti održan online na platformi Zoom, prema sledećem rasporedu:

  • Sloboda okupljanja, pravo na informacije od javnog značaja – 1. i 2. avgust, od 10h do 12:30h
  • Diskriminacija, sloboda udruživanja i zarobljena država – 5. i 6. avgust, od 10h do 12:30h
  • Zaštita podataka o ličnosti – 8. avgust, od 10h do 12:30h

Poziv je otvoren za aktiviste i aktivistkinjenovinare i novinarke, kao i studente i studentkinje političkih i pravnih nauka, koji imaju između 15 i 30 godina. Broj učesnika je ograničen, a rok za prijavu je 24. jul 2020. Prve informacije o učešću možete da očekujete 27. jula 2020. godine. Za dodatne informacije nam se možete obratiti na uros@yihr.org ili na maja.zilic@yihr.org, odnosno na broj telefona 069 159 04 44.

Prijavu možete da podnesete OVDE.

Letnja škola ljudskih prava se realizuje uz finansijsku podršku Transition Promotion Program Češke Republike.

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više

Fondacija Tempus 09. jula organizuje virtuelnu radionicu sa ciljem pripreme organizacija i institucija iz Srbije za podnošenje KA1 projekata mobilnosti u okviru omladinske komponente Programa Erazmus+ za 2020. godinu.

Rok za prijave je petak, 3. jul do 23:59. Svi zainteresovani za radionicu mogu se prijaviti popunjavanjem registracionog formulara.

Radionica će uključiti specifičnosti Ključne aktivnosti 1 (KA1) Mobilnost mladih i Mobilnost omladinskih radnika

Virtuelna radionica je namenjena prvenstveno organizacijama i institucijama koje žele po prvi put da se uključe u Erazmus+ program u oblasti mladih i koje planiraju da konkurišu za KA1 projekte mobilnosti u trećem roku 2020. godine.

Virtuelna radionica će biti održana 9. jula, od 11 do 14 časova. Učesnici radionice bi trebalo da budu osobe koje su u svojim organizacijama/KZM/institucijama  odgovorne za razvoj i pripremu projektnih ideja. Učesnici će naknadno biti obavešteni o načinu pristupanja radionici.

Više informacija je dostupno na sajtu Fondacije Tempus.

Izvor: Youth.rs 

Pročitajte više

Da li ste stari između 18-29 godina? Da li živite na Zapadnom Balkanu? Da li sebe vidite kao potencijalnog lidera i nekoga ko pozitivno utiče na svoju sredinu?

Ako su vaši odgovori DA, onda je ovo poziv baš za vas. Sve što treba da uradite jeste da popunite kratak formular (na engleskom jeziku) i snimite video u trajanju od jednog minuta o svojim talentima, ambicijama i idejama.

Ovim prvim pozivom traži se 60 dinamičnih mladih pojedinaca sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Potencijalni podnosioci zahteva ne moraju imati prethodno iskustvo u programima i inicijativama EU, ali bi trebalo da imaju interesovanje za učenje o vrednostima EU i promovisanje mogućnosti koje EU nudi.

Ono što je najvažnije, mladi evropski ambasadori (YEA) moraju biti otvoreni za razmenu ideja, ulaganje svog vremena i razvoj talenata. Kao članovi YEA, imaće priliku da se povežu sa svojim vršnjacima iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, kao i EU, kroz događaje i studijska putovanja.

Očekuje se da se uključe u različite vrste kreativnih i društvenih akcija i da nauče kako da vrše pozitivan uticaj na mlade. Imaće priliku i da učestvuju u prilagođenim kursevima obuke kako bi razvili svoja znanja i veštine.

Posvećeni ste umetnosti i kulturi? Volite sport i kako premošćuje kulturne podele? Ili ste možda posvećeni zaštiti životne sredine? Bez obzira na vaša interesovanje, ako imate inspirativnu poruku da podelite sa nama – mreža Mladih evropskih ambasadora traži baš vas.

Prijave su otvorene a rok za predaju je 15. jul 2020. godine. Svi detalji o YEA platformi, procesu odabira i načinu prijave mogu se naći na ovom linku.

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više

Program UPSHIFT je namenjen mladima koji žele da menjaju svet počevši od promena u svojoj okolini. Sticanje novih znanja i veština koje nisu dostupne u formalnom obrazovanju je glavni i nerazdvojni deo programa, koji podstiče na proaktivan pristup rešavanju neadresiranih problema u lokalnim zajednicama. Ovaj program se po treći put realizuje u Srbiji, a sprovodi ga neprofitna organizacija Razlivalište u saradnji sa UNICEF Srbija.

Program pruža mentorsku i finansijsku podršku tokom trajanja projekta. Svi zainteresovani mogu prijaviti problem koji žele da reše na sajtu UNICEF Srbija. Problem treba biti vezan za okruženje u kome se nalaze, bilo da je ekološke, obrazovne, socijalne ili druge prirode. Najboljih 16 ideja dobiće mogućnost da učestvuju na dvodnevnim onlajn radionicama 18. i 19. jula na kojima će dobiti priliku da razvijaju svoja rešenja. Najboljih 8 timova dobijaju finansijsku podršku u iznosu do 2000 EUR i nastavak rada sa mentorom kako bi realizovali ideje na kojima su vredno radili.

Nakon prvog UPSHIFT-a posvećenom mladima u Beogradu i drugog posvećenom mladima u Novom Sadu, treći UPSHIFT otvoren je za sve mlade na teritoriji južne i istočne Srbije (Niš, Leskovac, Smederevo, Vranje, Požarevac, Zaječar, Pirot, Bor, Prokuplje, Smederevska Palanka). Pozivamo sve mlade uzrasta 13-19 godina da se prijave putem forme. Rok za prijavu je 28. jun.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je inkluzija mladih iz osetljivih grupa i onih kojima su ovakve prilike teže dostupne, tako da posebno ohrabrujemo i pozivamo mlade koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom i ugroženim grupama, da se prijave za učešće!

UPSHIFT je globalni program koji po treći put u Srbiji organizuje neprofitna organizacija Razlivalište u saradnji sa UNICEF Srbija, u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Za sve dodatne informacije posetite sajt Razlivališta.

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više
Beogradska otvorena škola (BOŠ) raspisuje konkurs za upis 28. generacije Studija budućnosti.
Studije budućnosti su jednogodišnji program neformalnog obrazovanja koji se temelji na multidisciplinarnim modulima znanja i veština, Alumni2Studentsprogramu mentorstva, programu stažiranja i izradi završnog projekta.
Program je namenjen studentima koji će u oktobru 2020. godine biti četvrta godina osnovnih studija, apsolventi ili studenti master studija, starosti do 27 godina, prirodnih, tehničko-tehnoloških i društveno-humanističkih fakulteta, svih univerziteta u Beogradu.
Više detalja, kao i sve neophodne informacije o programu i prijavi mogu se pronaći na sajtu. Konkurs je otvoren do petka, 31. jula do 23:59h.
 
Ovim putem Vas molimo da informacije o programu objavite i podelite putem odgovarajućih kanala kako bi se studenti informisali. U prilogu se nalaze tekst konkursa, vest o otvorenom konkursu i vizuali za društvene mreže.
Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem imejla upis2020@bos.rs.
Izvor: Youth.rs
Pročitajte više

Pozivamo sve zainteresovane mlade iz Beograda i Leskovca da se prijave na online omladinsku razmenu #EkoVizija koja će se održati u periodu od 2. do 10. juna 2020. godine.

🤓TEMA: Zaštita životne sredine, održivi razvoj🌱

Omladinske razmene podrazumevaju učenje u okviru neformalnog obrazovanja i razmenu iskustva sa drugim mladim ljudima sličnih interesovanja.

Ako te zanima tema zaštita životne sredine i održivog razvoja, želiš da učiš kroz radionice, igre i druženje sa jos 20 vršnjaka iz Beograda i Leskovca, prijavi se!

Tražimo 10 mladih osoba koje žive u Beogradu i 10 mladih koji žive u Leskovcu, svi između 18 i 30 godina.

ROK ZA PRIJAVU 1. jun 2020. godine

📜PRIJAVA se vrši popunjavanjem upitnika klikom na sledeći link: https://bit.ly/EkoVizija

Svi zainteresovani su slobodni da nas kontaktiraju putem mejla vegayc.youthmobility@gmail.com

Radujemo se druženju s tobom!

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više

Sa radošću vas informišemo o novom projektu koji u Srbiji partnerski sprovode Privredna komora Srbije i Razlivalište, Finance4SocialChange. Projekat je usmeren na razvoj socijalnog preduzetništva i sprovodi se u 12 zemalja Dunavskog regiona.

U okviru Projekta biće organizovano takmičenje socijalnih preduzeća iz Srbije, Moldavije i Bugarske, koje će se održati u Beogradu, tokom oktobra 2020.godine. Pobednici će imati priliku da učestvuju u finalu, koje će biti početkom 2021.godine, u Budimpešti. Tokom finalnog takmičenja, socijalna preduzeća će investitorima predstaviti svoj biznis model i ući u trku za nagradu od 10.000 eura za unapređenje sopstvenog poslovnog modela.

Takmičenju prethodi priprema za sve zainteresovane firme u vidu online obuke na kojima će se obrađivati teme kao što su: razvoj društvenog uticaja, razvoj strategije, upravljanje finansijama, komunikacija sa investitorima, upravljanje rizikom. Da bi se kvalifikovale za takmičenje, firme moraju da posluju duže od godinu dana, dok su obuke omogućene i onimakoji nemaju razvijen biznis plan ili aktivno preduzeće.  Tokom jula, izabranim kandidatima biće organizovana i mentorska podrška koju pružaju Privredna komora Srbije i Razlivalište.

Najljubaznije Vas molimo da se za obuke, mentorske radioniceitakmičenje prijavite najkasnije do 31. maja 2020.godine na link: https://air-mooc.teachable.com/

Za više informacija o samoj obuci, mentorskim radionicama i takmičenju molimo vas da kontaktirate predstavnice Privredne komore Srbije i Razlivališta na mejl:milica.pavic@pks.rsi  Kristina Palić kristina.palic@razlivaliste.org .

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više