Povodom obeležavanja 99. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada 04 za 2019. godinu u četiri kategorije takmičenja.

Ovo takmičenje, koje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent, pravnih lica za registrovan industrijski dizajn, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka, i učenika i učenica ili grupe učenika i učenica srednje škole za pronalazak.

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 18. oktobra 2019. godine, a detaljan opis kriterijuma,  formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Ove prestižne nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra 2019. godine.

 

Izvor: Portal Mladi

Pročitajte više
Social Impact Award konkurs je prava prilika za tebe. Ako prijaviš svoju ideju do 1.6.2019. postoji mogućnost da osvojiš edukaciju, mentora i finansijsku podršku koja će ti pomoći da svoju zamisao sprovedeš u delo.

Social Impact Award je najveće omladinsko edukativno takmičenje na temu društvenog preduzetništva. Organizuje se u 20 zemalja na tri kontinenta, a u Srbiji ovo takmičenje organizuje udruženje Razlivalište. Razlivalište je neprofitna organizacija osnovana je 2014. godine sa idejom da mlade ljude u Srbiji upozna sa društvenim preduzetništvom, stvori ohrabrujuće okruženje i pruži podršku razvoju preduzetništva mladih.

Sve ideje prijavljene na SIA konkurs proći će ocenjivanje stručnog žirija, koji će izabrati 10 finalista. Timovi koji uđu u finale SIA takmičenja prolaze tri meseca intenzivnog rada na svom projektu, pri čemu će im biti obezbeđena edukacija i mentor, a nagradu dobijaju 3 najbolje ideje. Social Impact Award je sa svojim saradnicima – Coca Cola HBC Srbija, Erste banka, Vip Mobile, L’oreal i GIZ YEP obezbedila:
– put na regionalni bootcamp u Skoplju kojim započinje SIA inkubacija
– nagradu od 1500 evra za sve pobedničke timove koju treba da iskoriste za
započinjanje svog biznisa
– mentorsku podršku i
– put u Ukrajinu na Internacionalni Social Impact Award Samit , kome će prisustvovati pobednici iz svih zemalja gde ovaj program postoji.

Konkurs Social Impact Award je otvoren do 1.6.2019!

Sada možeš da ostvariš svoje ideje, pomogneš društvu i postaneš društveni preduzetnik!

Kako da se prijaviš na SIA konkurs?

Lako – link za prijavu je ovde , a vodič za apliciranje možeš pronaći na ovom linku . Za inspiraciju i motivaciju prelistaj video prezentacije pobednika prošlih SIA konkursa. Popunjavanje aplikacije možeš da započneš kad želiš, bitno je da je završiš i pošalješ pre 1.juna 2019.

Srećno!

Izvor: Studentskizivot

Pročitajte više

Prijavi se na takmičenje Metropolitan talenti i osvoji besplatno četvorogodišnje školovanje na Univerzitetu Metropolitan iz oblasti koja te zanima!

Univerzitet Metropolitan tradicionalno organizuje takmičenje Metropolitan talenti već 13 godina, podstičući kreativnost, inovativnost i proaktivno ponašanje mladih poput tebe.

Oblasti u kojima možeš da se takmičiš

Informacione tehnologije

 • Zadatak: Izradite aplikaciju napisanu u programskom jeziku po vašem izboru, na neku od zadatih tema (npr. aplikacija koja je društveno korisna, obrazovna ili biznis aplikacija) ili na temu koju vi izaberete. Aplikaciju i programski kod predstavite kroz PowerPoint prezentaciju, a stručni žiri će oceniti inovativnost aplikacije, kao i kvalitet realizacije i tehničkog razumevanja.

Računarske igre

 • Zadatak: Kreirajte video igru po vašem izboru. Možete da koristite alate i programske jezike koji vam najviše odgovaraju, a niste ograničeni ni temom. Imate potpunu slobodu da izaberete kakva će to igra biti, a našem žiriju ćete prezentovati osmišljen scenario i koncept.

Menadžment

 • Zadatak: Dajte nam predlog kakvu biste firmu ili organizaciju voleli da vodite, koji proizvodi ili usluge bi bili aktuelni na našem tržištu. Kako bi funkcionisala organizacija u nekoj postojećoj kompaniji kojom biste želeli da rukovodite ili kako bi funkcionisala vaša sopstvena firma. Napravite koncept ideje (do dve strane teksta) i na kraju spremite PowerPoint prezentaciju sa ključnim informacijama koje će predstaviti vašu ideju.

Grafički dizajn

 • Teme: Impulsi
  Šta danas muči mlade ljude, a šta im ubrzava ritam srca? Da li su to velike simpatije, ljubavi, prijateljstva ili je to samo strah od neuspeha i odbacivanja? Srce brže kuca kada smo srećni i uzbuđeni, ali i kada smo tužni. Šta najdublje dopire do vas, šta vas pokreće, motiviše ili uznemirava? Da li su to istine ili laži? Koje impresije i ekspresije najviše utiču na Tebe?
 • Zadatak: Dizajnirajte plakat koji će odgovarati zadatoj temi. Dimenzije plakata su A3 (orijentisan horizontalno ili vertikalno, po izboru takmičara). Plakat se realizuje isključivo u digitalnom obliku, primenom softvera Photoshop ili Ilustrator/Corel Draw. Rešenje se dostavlja u digitalnom obliku kao JPG fajl, realizuje 150 dpi, dimenzija A3, na naznačenu e-mail adresu.

Dizajn interaktivnih medija

 • Teme: Oblik mojih misli
  Tema je postavljena široko kako takmičara ne bi ograničavala u kreativnom izrazu. Kroz svoj rad nam možete predstaviti: O čemu razmišljate – šta vam zaokupira misli, kako se osećate, kako se borite sa svojim mislima – koje misli negujete, a koje želite da izbrišete i kako komunicirate svoje misli – da li ih čuvate za sebe ili ih delite sa drugima.
 • Zadatak: Predložite vizuelno rešenje ili interaktivni dizajn (web dizajn, animacija, video). Prilikom prijave navedite ideju koju imate, kao i šta tačno želite da uradite i na koji način. Ideje ćete prezentovati u PowerPoint prezentaciji, a žiri će ocenjivati kvalitet i funkcionalnost rešenja.
 • Prijava

Popuni elektronsku prijavu i napiši kratak opis svoje ideje.

Radi na svojoj ideji i prati mejl-ove, gde ćeš redovno dobijati sve instrukcije o toku takmičenja.

Važni datumi

 • 29. april – rok za predaju radova
 • 02. maj – proglašenje finalista
 • 11. maj – finale takmičenja

Šta je najbitnije pri oceni vaših radova?

 • 60% kreativnost i inovativnost
 • 20% primenjivost
 • 20% prezentacija ideje

A nagrade koje smo spremili za vas su…

Pobedniku takmičenja iz svake oblasti (ukupno 5 pobednika), biće uručena STIPENDIJA koja pokriva celokupnu školarinu na Osnovnim akademskim studijama Univerziteta Metropolitan u trajanju od četiri godine.

Partner takmičenja je Obrazovni sistem EQUILIBRIO, koji pobednicima poklanja Premium kurs stranog jezika po izboru (ukupno 5 pobednika)! Dobitnici nagrade kurs mogu iskoristiti u periodu koji im najviše odgovara, u skladu sa svojim budućim akademskim obavezama.

Takođe, partner takmičenja, turistička agencija Go2 Travelling poklanja putovanje na jednu od evropskih destinacija (ukupno 5 pobednika) u prvoj godini Osnovnih akademskih studija, a u skladu sa uslovima koje propisuje turistička agencija.

 

Izvor: Najstudent

Pročitajte više