Udruženje književnika „Umetnički horizont” raspisuje konkurs za pesnike – „Osvoji štampanje knjige“.

Opšte informacije

Prvonagrađeni pesnik će dobiti besplatno štampanje knjige u A5 formatu, tvrd povez, do 80 stranica, tiraž 100. Recenziju, lekturu, korekturu, prelom teksta, dizajn, štampanje, CIP broj… Sve troškove snosi Udruženje književnika „Umetnički horizont”.

Pesnik koji pobedi na konkursu, pravo da odštampa knjigu može iskoristiti odmah ili u roku od godinu dana, u zavisnosti od toga kada želi da objavi knjigu.

Način i rok prijave

Na konkurs poslati do deset pesama, ime, prezime i broj telefona, na mejl: umetnickihorizont@gmail.com najkasnije do 05. januara 2020. godine.

Dodatne informacije

Za dodatne informacije pišite na mejl: umetnickihorizont@gmail.com ili pozivite broj telefona: 065 58 66 943.

Izvor: Najstudent

Pročitajte više

Centar za afirmaciju stvaralaštva – Poetikum raspisuje prvi konkurs za najbolju neobjavljenu zbirku pesama. Nagrada za najbolji rukopis je štampanje knjige.

Propozicije:

Na konkursu mogu učestvovati autori koji pišu na srpskom jeziku nezavisno od teritorije gde žive i stvaraju.

Svaki autor može učestvovati sa jednom zbirkom pesama.

 

Rukopise sa kontakt podacima i biografijom poslati na imejl: konkurspoetikum@gmail.com.

Formati za slanje su .doc .docx. ili PDF

Konkurs je otvoren od 01.08.2019. do 01.12.2019.

Nakon proglašenja užeg izbora, tročlani žiri odabraće najbolji rukopis.Promocija knjige će se održati naredne godine na manifestaciji Dani Milana Đokića.

 

Izvor: Najstudent 

Pročitajte više

Regionalni konkurs za najbolji poetski ciklus ili zbirku u sezoni 2019/2020. pisane na srpskom, to jest hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom  jeziku. (ćiriličnim ili latiničnim pismom)

Imajući u vidu da mnogi savremeni književni stvaraoci, pesnici, počesto svoje radove predstavljaju u kraćim zbirkama ili samo u uobličenim ciklusima koji su po obimu nedovoljni za štampu, iako zavređuju da budu prezentovani probranoj čitalačkoj publici, kao i autori poema, lirsko-epskih formi, – Udruženje nezavisnih pisaca Srbije (UNPS) i uredništvo časopisa Književne vertikale rešili su da pokrenu posebnu ediciju u kojoj bi u jednoj knjizi bili sadržani radovi dvoje ili više pesnika koje povezuje nov odnos prema pesničkom jeziku, tradiciji, eksperiment, bilo u vezanom, slobodnom, čisto refleksivnom ili jezički izazovnom stihu, –  te tom prilikom objavljuju: konkurs za najbolju zajedničku poetsku zbirku – višeknjižje koja sadrži poetske cikluse, poeme ili poetske zbirke obima do 40-ak pesama (stranica), više autora, a koja će biti objavljena u izdanju Književnih vertikala u sezoni 2019/20. godine u štampanom i elektronskom obliku, između dva Međunarodna beogradska sajma knjiga u ediciji savremene poezije monografske biblioteke Vertikale i u elektronskoj biblioteci Virtuelne vertikale.

Konkurs u više etapa traje od 01.07.2019. do 01.10.2020

Za prvu etapu konkursa, rukopise slati na: knjizevne.vertikale@gmail.com  do 01. 10. 2019.

Dodeljuju se tri nagrade u prvoj etapi:

Redakcija Književnih vertikala će rezultate prvog dela konkursa objaviti 01.12.2019, sa sastavom žirija: Ivan Despotović, Ceca Keratović, Živojin Ivković, a autori nagrađenih poetskih ciklusa, odnosno poetskih zbirki steći će pravo na:

 • diplomu za osvojeno I, II ili III mesto,
 • objavljivanje svoje poetske zbirke u monografskoj biblioteci Vertikale odnosno Virtuelne vertikale čije kompletne troškove snosi izdavač, i to: za I nagradu, u tiražu od 200 primeraka; za II i III nagradu u tiražu od 100 primeraka.

Udruženje Nezavisnih pisaca Srbije (UNPS) zadržava pravo da objavi i više zbirki (višeknjižja), pored navedenog broja od tri nagrađene. Za druge zbirke troškove izdanja snose autori, u dogovoru sa uredništvom.

Napomena:

Pravo učešća imaju i autori koji su već objavljivali knjige u okviru biblioteke Vertikale Virtuelne vertikale, kao i autori koji dosad nisu objavljivali u UNPS, kao i oni koji će na ovom regionalnom konkursu prvi put objaviti knjigu.

Sve zbirke (višeknjižja) koje budu objavljene, a nagrađeni autori posebno – biće promovisane na stranicama časopisa Književne vertikale, na sajtu i stranici Književnih vertikala i u svim našim izdanjima.

Prodaja knjiga će biti organizovana putem knjižarske mreže u Beogradu i Srbiji, naručivanja preko sajta, online knjižare.

Uredništvo Književnih vertikala, izdavačkog projekta Udruženja nezavisnih pisaca Srbije, sastavljeno od urednika rubrika časopsisa i biblioteke Vertikale i Virtuelne vertikale njihovih zamenika i saradnika, profesora svetske i nacionalne književnosti, profesora zajedničkog, srpsko-hrvatskog jezika kao i evropskih jezika, književnika (prozaista i pesnika), lektora, spreman je da autorima kompetentno i stručno pomogne u realizaciji publikovanja njihovih književnog dela, poetskog ciklusa odnosno kratke poetske zbirke.

Potrebno je da autor ima pripremljen rukopis koji je sadržan u word dokumentu, kucan nekim od ćiriličnih ili latiničnih fontova koji su u široj upotrebi (Times new Roman, Geogria, Ariel i sl.). Ukoliko je na latiničnom pismu, potrebno je da su korišćeni glasovni znakovi: č,ć,ž,đ,š, te da se nakon interpuncijskih znakova pravi razmak.

Uz rukopis potrebno je da autor priloži u istom word dokumentu svoje lične podatke i kontakt telefon, te obavezno biografiju i bibliografiju; Poželjno je da rukopis bude uredan, može biti već lektorski ili korektorski obrađen  (obavezno je u tom slučaju navesti ime lektora ili korektora). Ukoliko lektura i korektura nisu urađeni a rukopis bude izabran na ovom konkursu, rukopis će biti obrađen od strane uredničkog i lektorskog  tima Književnih vertikala.

Urednički tim Književnih vertikala će učiniti sve da u saradnji sa autorima koji eventualno budu izabrani pored prve tri nagrađene zbirke (višeknjižja) – kao četvrta, peta, etc. knjiga – prirpeme na opisan način koncipirane zbirke i iste objave pod najpovoljnijim mogućim uslovima. Sve rukopise slati na elektronsku adresu: knjizevne.vertikale@gmail.com

Počev od dana objavljivanja konkursa,

Urednički kolegijum Književnih vertikala kao izdavač, sa autorom sklapa autorski ugovor kojim  preuzima ugovornu obavezu koja sadrži: lektorko-korektorske radove, dizajn korica knjige, prelom rukopisa i tehničku pripremu za štampu, katalogizaciju u NBS (CIP zapis), štampanje izdanja u ugovorenom tiražu, organizovanje predstavljanje knjige i podršku u promovisanju knjige u pisanim i elektronskim medijima, organizaciju plasmana knjige preko knjižarske mreže, organizovanje internet prodaje i predstavljanje knjige na predstojećem sajmu knjiga u Beogradu, plasman elektronske knjige u zemlji i dijaspori, i to sve u skladu sa zakonom, dobrim poslovnim običajima i ugovorom koji će izdavač zaključiti sa autorom.

 

Izvor: Najstudent

Pročitajte više

Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u sedmoj sezoni Milih Duela, online balkanskog kontesta poezije.

Učešće obuhvata druženje balkanskih pesnika preko društvene mreže Facebook tokom meseca jula, avgusta i septembra 2019. godine. Druženje je takmičarskog karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji i potaknu međunarodnu saradnju književnika regiona.

Način prijave

Mili Dueli su internacionalnog karaktera, te se na konkurs mogu prijaviti autori iz bilo kog dela sveta. Ne postoji dobno, niti bilo kakvo drugo ograničenje, sem da ste autor pesama koje ćete poslati.

Napomena: Raniji učesnici Milih Duela se mogu prijaviti ponovo. Izuzetak su pobednici prethodnih šest sezona koji više ne mogu učestvovati.

Prijaviti se na konkurs možete klikom ovde. Učešće na konkursu je potpuno besplatno!

Nagrade

 • Glavna nagrada: Plaketa + Laureat „Mili Dueli“ („Pjesnik regiona po izboru Mili Dueli 2019. godinu“) – za osvojeno 1. mesto
 • Ostale nagrade: Plaketa za osvojeno 2. i 3. mesto, Najbolji plasman države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bugarske), Najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje).
 • Specijalno priznanje: Nagrada Al Buqain (plaketa + medalja) –  za osobu koja se tokom trajanja sezone najviše istakla u promicanju međunarodne saradnje književnika medijskim putem sukladno misiji projekta Milih Duela.

Svaki autor koji bude odabran za učešće u Milim Duelima, dobija elektronsku i/ili štampanu (zavisno od učešća u zborniku i dolaska na promociju) Zahvalnicu za saradnju, književni doprinos plasiranja pisane rieči kroz društvene mreže, te poticanju razvoja književne kritike na ovim prostorima tokom 2019. godinu.

Napomena: Ove sezone će izaći elektronski zbornik poezije autora, te književnih kritika žirija na njihova djela. O detaljima velikog štampanog zbornika učesnika Milih Duela iz ove i prethodnih sezona, izaći će naknadne informacije i poziv.

Rok za prijavu

31. maj 2019. godine

Organizator će, u junu, odabrati najuspešnije prijave i polaznike “Milih Duela 2019” koji će biti obavešteni porukom na fejsbuk profil ukoliko prođu početnu klasifikaciju.

Sve detalje vezane za takmičenje možete pratiti ovde.

Izvor: Najstudent

Pročitajte više

Srpsko književno društvo raspisuje konkurs za nagradu „Biljana Jovanović“ za prozna, pesnička i dramska dela prvi put objavljena 2019. godine u štampanom izdanju.

Opšte informacije

Nagrada „Biljana Jovanović“ ustanovljena je 2005. godine. Dodeljuje se uz kontinuiranu finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz finansijsku podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.

Ovog puta, članovi žirija za dodelu nagrade su: Snežana Božić, Vesna Trijić (predsednica), Кatarina Pantović, Đorđe Pisarev i Aleksandar Кostadinović.

O Biljani Jovanović

Biljana Jovanović je rođena 28. januara 1953. godine u Beogradu. Umrla je 11. marta 1996. godine u Ljubljani. Završila je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Pojava Biljane Jovanović na književnoj sceni kasnih ’70-ih bila je osveženje u ambijentu favorizovane takozvane stvarnosne proze.

Objavila je:

 • zbirku pesama „Čuvar“ (1977);
 • romane: „Pada Avala“ (Prosveta, 1978. i Nezavisno izdanje Slobodan Mašić, 1981), „Psi i ostali“ (Prosveta, 1980) i „Duša jedinica moja“ (BIGZ, 1984);
 • drame: „Ulricke Meinhhof“ (osnova za predstavu „Stammheim“, SКC, Beograd, 1982), „Leti u goru kao ptica“ (Atelje 212, Beograd, 1983), „Centralni zatvor“ (Naroden teater Bitola, 1922) i „Soba“ na Bosforu (objavljena u ProFemini br. 1, Beograd, 1996);
 • zajedničku antiratnu prepisku „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“, sa Marušom Кrese, Radom Iveković i Radmilom Lazić (nemačko izdanje za Suhrkamp 1993. i 1994. u ediciji Apatridi, Radija B92 u Beogradu).

 

Bila je članica prvog Odbora za zaštitu umetničkih sloboda osnovanog 1982. u odbranu pesnika Gojka Đoga u sedištu Udruženja književnika Srbije. Takođe, bila je predsednica prve nevladine organizacije – Odbora za zaštitu čoveka i okoline, osnovanog 1984. godine.

Malograđanskom miljeu i predrasudama suprotstavila je odvažnost, ironiju, cinizam, nekonvencionalnost, intelektualnu britkost i slobodu izricanja onoga što je predstavljalo tabu za društvene, ideološke, seksualne konvencije.

Način i rok prijave

Кnjige (šest primeraka, sa naznakom: „Za nagradu Biljana Jovanović“) treba poslati najkasnije do 28. januara 2020. godine na adresu: Srpsko književno društvo, Beograd, Francuska 7.

Izvor: Najstudent

Pročitajte više

Nakon uspešno realizovana dva nagradna poetska konkursa, Treći Trg je 2017. pokrenuo stalni godišnji regionalni nagradni konkurs za neobjavljene knjige poezije, kratke proze, romane i prevode.

Na konkurs se mogu prijaviti autorke i autori stariji od 18 godina koji pišu poeziju, kratku prozu i roman na međusobno razumljivim jezicima (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) ili prevode ove žanrove na srpski jezik. Odabrani originalni rukopisi biće objavljeni u prestižnim bibliotekama „12/19” i „pro/za”, a prevodi u odgovarajućim edicijama. Autori i knjige biće predstavljeni na Beogradskom međunarodnom festivalu poezije i knjige Trgni se! Poezija!, Beogradskom sajmu knjiga i posebnim promocijama.

Kategorije

Konkurs je otvoren u tri ravnopravne kategorije:

 1. Konkurs za prvu knjigu poezije, kratke proze ili prvi roman;
 2. Konkurs za drugu knjigu poezije, kratke proze ili drugi roman (za autorke i autore koji su objavili jednu ili više knjiga poezije, kratke proze ili romana);

Konkurs za prevedenu knjigu poezije, kratke proze ili prevedeni roman.

Konkurs za prvu ili drugu knjigu poezije, kratke proze ili prvi roman

Na početku dokumenta obavezno navesti:

 • Ime i prezime autora
 • Kategorija:
  1. poezija prva knjiga
  2. poezija druga knjiga
  3. roman prva knjiga
  4. roman druga knjiga
  5. kratka proza prva knjiga
  6. kratka proza druga knjiga
 • Adresa
 • Mejl adresa
 • Kontakt telefon
 • Fotografija autora (JPG format)
 • Tekst knjige u Word dokumentu, u Times New Roman fontu (veličina 12, latinica, style: no spacing, obavezna upotreba tabulatora,  navodnika i svih dijakritičkih znakova), uz obavezan sadržaj (spisak naslova pesama, priča ili poglavlja) i kratak sinopsis, ukoliko se radi o romanu.
 • Kratka biografija autora

Konkurs za prevedenu knjigu poezije, kratke proze ili roman

Na početku dokumenta obavezno navesti:

 • Ime i prezime prevodioca
 • Kategorija:
  1. prevedena knjiga poezije
  2. prevedena knjiga kratke proze
  3. prevedena knjiga roman
 • Adresa
 • Mejl adresa
 • Kontakt telefon
 • Fotografija prevodioca (JPG format)
 • Tekst prevoda najmanje 20% teksta iz originalnog izdanja knjige poslati u Word dokumentu, u Times New Roman fontu (veličina 12, latinica, style: no spacing, obavezna upotreba tabulatora, „srpskih” navodnika i svih dijakritičkih znakova) i kratak sinopsis ukoliko se radi o romanu.
 • Tekst kompletnog originalnog izdanja knjige u PDF dokumentu.
 • Detaljna biobibliografija autora
 • Kratka biobibliografija prevodioca

Trajanje konkursa, rezultati i prijava

Rukopisi se primaju svake godine od 1.11. do 31.12. za prve dve kategorije, a tokom cele godine za treću.

Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Trećeg Trga www.trecitrg.rs  i na FB stranici https://www.facebook.com/TreciTrg/ najkasnije do kraja marta.

Slanjem rukopisa na konkurs autori daju saglasnost (autorska prava) Trećem Trgu za objavljivanje nagrađenog rukopisa, i prihvataju obavezu saradnje sa urednicima i dizajnerima, prihvataju eventualno odbijanje rukopisa i obavezuju se da do proglašenja rezultata konkursa isti rukopis neće biti objavljen kod drugog izdavača.

Nepotpune i zakasnele prijave neće biti razmatrane.

Nagrada

Nagrada podrazumeva objavljivanje knjige i autorski honorar u vrednosti 10% od tiraža, organizovanje promocije i učešće na Beogradskom festivalu poezije i knjige.

Kontakt

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na mejl konkurs@trecitrg.rs.

Izvor: Najstudent 

Pročitajte više

Potpuno odstustvo tematskog jarma na konkursu za sedmi broj artzina Librarion, po prvi put u istoriji!

Usled duge i “tragične” nedoslednosti u misli neurednika, ideja o (ponekad besmislenom) traženju poetskih finesa u kafanskoj muzici će sačekati neka bolja vremena, I da potencijalni saradnici malo odahnu, jer ne moraju bazati bespućima hermetičnih tema. Iz tih razloga, u kolaboraciji sa organizacijom POEZIN, daje se na znanje:

Otvara se konkurs za Librarion #7, i na radost mnogih od vas, tema je… slobodna!

Propozicije konkursa (važno!):

 • poezija: svi stilovi – od haiku-a do epova, do 2 A5 stranice (ili 1 A4)
 • kratke priče i drugi kraći prozni radovi, eseji, kao i informativno-zabavni tekstovi, do 1 A4 stranice
 • autorske grafike, kolaži (digitalni ili ručno rađeni), do 5 radova A5 formata
 • autorske umetničke fotografije, po mogućstvu crno-bele, do 5 radova A5 formata –
 • bilo šta drugo što nije nabrojano, a može lepo da se uklopi u format fanzina

Prijava: 

Radovi se šalju isključivo na inboks stranice Librarion Records & Fanzines, sa odgovarajućom naznakom „Za Librarion #7“. Biografije, šifre i ostali fakti nisu potrebni, linkovi do stranica, web-sajtova su dobrodošli.

Rok trajanja konkursa: 31.12.2018. godine.

Izvor: Najstudent

Pročitajte više