U okviru zajedničkog regionalnog UN programa „Dijalog za budućnost“ otvoren je poziv za prekogranične projekte u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji.

U javnom pozivu mogu da učestvuju:

 • javne ustanove – osnovne i srednje škole, fakulteti, kulturne ustanove, istraživački instituti, turističke i razvojne organizacije i ostale javne ustanove u sve tri zemlje,
 • jedinice lokalne samouprave (opštine/gradovi) u sve tri zemlje,
 • organizacije civilnog društva (OCD) u sve tri zemlje.

Projektni predlozi moraju biti prekograničnog karaktera, tj. moraju uključivati nosioca projekta i bar jednu partnersku organizaciju/instituciju iz BiH (za podnosioce iz Crne Gore i Republike Srbije) ili bar jednu partnersku organizaciju iz Crne Gore ili Srbije (za podnosioce iz Bosne i Hercegovine).

O NAČINU PRIJAVLJIVANJA SAZNAJTE VIŠE OVDE.

Priotitetne oblasti i teme poziva su:

 • Jačanje kapaciteta mladih,
 • Unapređenje medijske i informacione pismenosti i medijsko izveštavanje,
 • Unapređenje dijaloga i delovanja za opšte dobro,
 • Unapređenje obrazovnog sistema u svrhu postizanja društvene kohezije,
 • Unapređenje ravnopravnosti polova,
 • Promovisanje kulturne raznolikosti i međukulturnog razumevanja,
 • Zaštita životne sredine.

ROK ZA PODNOŠENJE PREDLOGA JE 9. FEBRUAR 2020. DO 17 SATI.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih“, sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira.

Izvor:

Youth.rs

Pročitajte više

ZAŠTO  

Mladima je potrebno više prilika da učestvuju u društvu, pa i na digitalan način, i da podele svoje mišljenje o pitanjima koja ih se tiču. UNICEF Srbija organizuje radionicu o korišćenju mobilnog novinarstva kako bismo podstakli mlade da podele svoje stavove i mišljenja o ciljevima održivog razvoja i o zajednici.

 

KADA i GDE

U Beogradu, 30. marta 2019. godine. Tačna lokacija će biti naknadno objavljena.

 

ŠTA ĆEMO RADITI 

 • Mladi će biti upoznati sa ciljevima održivog razvoja i osnovnim principima Konvencije o pravima deteta
 • Radionica će se zasnivati na upotrebi inovativnih metoda, kao što je korišćenje pametnih telefona za stvaranje slika, audio i video snimaka
 • Mladi će biti osposobljeni da iznesu svoje mišljenje o potrebama zajednice i ohrabreni da sa vršnjacima dalje razgovaraju o temama koje ih se tiču
 • Mišljenje mladih će biti usvojeno kao izvor informacija za Dobrovoljni nacionalni izveštaj za Srbiju o napretku ka ciljevima održivog razvoja, što je jedinstvena prilika da se u prvi plan stave pitanja koja se tiču dece, adolescenata i mladih.

 

KO MOŽE DA SE PRIJAVI 

Da bi mišljenja mladih bila uzeta u obzir u konsultativnom procesu Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja i da bi se pojačao njihov glas o postizanju ciljeva održivog razvoja u Srbiji, UNICEF poziva da se na radionicu prijave mladi koji:

– imaju 15-24 godine

– aktivno učestvuju u društvu i interesuje ih uloga mladih u društvu

– dolaze iz različitih opština u Srbiji

– vladaju osnovnim znanjem engleskog jezika.

UNICEF se zalaže za raznolikost i inkluziju, a učešće mladih treba da doprinese da se stiče samopouzdanje i stvaraju jednake mogućnosti. Zato se mladi iz osetljivih grupa ohrabruju da se prijave.

 

KAKO SE PRIJAVITI  

Pošaljite video snimak do 20 sekundi o tome zašto želite da učestvujete u radionici ili kako vidite ulogu mladih u zajednici i popunite prijavu ovde.

Rok za prijavljivanje je 18. mart 2019. godine.

Rane prijave se ohrabruju i imaće prednost pri odabiru učesnika.

UNICEF će pokriti troškove učešća, prevoz za sve učesnike van Beograda, i osveženje tokom radionice.

U slučaju bilo kakvih pitanja obratite se Aleksandri Anđelić na aandjelic@unicef.org.

 

Izvor: Unicef Srbija

Pročitajte više