Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija raspisuje konkurs za novinarske radove/medijske priloge za učešće na Konkursu za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti (u daljem tekstu Nagrada za dostojno izveštavanje).

ZAŠTO OVA NAGRADA:
Cilj Nagrade za dostojno izveštavanje je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte/oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzrocima.

Nagrada za dostojno izveštavanje dodeljuje se za novinarske radove/medijske priloge koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.
Nacionalna Nagrada za dostojno izveštavanje se drugi put dodeljuje u Srbiji.

ZAŠTO JE DRUGAČIJA:
Predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom da je žiri koji će ocenjivati novinarske radove/medijske priloge sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti (nezaposleni mladi, osobe sa invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, korisnici socijalnih usluga i dr.)

KRITERIJUMI:
NAJVAŽNIJI KRITERIJUM kojim će se žiri voditi u ocenjivanju je
koliko novinar slikom, tekstom i rečima na dostojan način izveštava o siromaštvu i socijalnoj isključenosti (socijalno isključenim i osobama u siromaštvu) i tako nastoji da na
NESENZACIONALISTIČKI i NESTEREOTIPAN način govori o temi.

VAŽNI DATUMI:

Radove možete poslati do 20. Marta.

U obzir dolaze radovi objavljeni od 01. februara 2018. do 31. januara 2019. ili do isteka konkursa, 20.3.2019.
Nagrada će biti dodeljena u martu/aprilu 2019. godine.
Za više informacije možete nas kontaktirati i putem telefona na 060 70 54 893 – Dobrila Marković ili 064 144 34 35 – Jasmina Krunić.

KAKO SE PRIJAVITI:
Prijavni obrazac možete pronaći OVDE: https://docs.google.com/…/1-8RKZrvU8xBKbyo7ge06lDnuCI5…/edit ili upitom na e-mail: protivsiromastva@gmail.com.

OPŠTI CILJ:
Nacionalnom nagradom za dostojno izveštavanje EAPN Srbija želi da utiče na unapređenje kvaliteta medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, podizanje svesti opšte javnosti o životu osoba sa iskustvom siromaštva, kao i da nagradi i dodatno motiviše novinare koji kroz svoje radove/priloge na dostojan način izveštavaju o siromaštvu.

Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje realizuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija u okviru projekta “Journalism-prize goes international“ uz podršku ERSTE Fondacije – erstestiftung.org.