Dragi i drage,

Uz aktuelna dešavanja u zemlji i svetu, velikoj količini informacija koje dolaze sa različitih strana, sve većem broju izvora koji plasira vesti i informacije, ali i sve bržem razvoju digitalnog sveta koji ide korak uz korak sa potrebama savremenog čoveka, nije lako prepoznati relevantne izvore i informacije, biti uvek u toku, ovladati svim mogućnostima koje nam internet nudi, i uz sve to, imati vremena za one svakodnevne, obične, ali ključne stvari.

Zašto je važno raditi na sebi i ulagati u svoje znanje i veštine?

Kako se mladi bore sa infodemijom?

Da li mladi sa invaliditetom/hendikepom mogu da #MenjajuZajednicu i na koji način? Na koga mogu da se oslone?

Želimo da zajedno promislimo o položaju mladih sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu razvoja medijske i digitalne pismenosti, u svetu čija je najveća briga – pandemija koronavirusa.

Tom prilikom za vas organizujemo Omladinsku konferenciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti iz ugla mladih sa invaliditetom/hendikepom, koja se održava u četvrtak, 19.11. sa početkom u 13h. Događaj će se emitovati direktno na Facebook-u putem linka https://www.facebook.com/forum.fmi.rs/posts/3787854837899520 , kao i na FMI  YouTube https://www.youtube.com/channel/UCldD2gXnbJBvIs3wCnbFnHA .

Naše facilitatorke programa, Lana Nikolić i Marija Stevuljević, sa panelistima će diskutovati o položaju mladih sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu prava na informisanje, lažnih vesti i „infodemije”, kao i o dobrim praksama na lokalnom nivou. Tokom konferencije, svi zajedno učestvovaćemo u završnoj ilustraciji događaja koju će nam, nakon poslednje diskusije, predstaviti umetnica Jelena Jaćimović – Jaćim. Pridružite nam se!

Pozivamo vas da pogledate agendu događaja koja se nalazi ispod:

Agenda_MenjajZajednicu

Projekat „Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuju udruženja Forum mladih sa invaliditetom, Udruženje studenata sa hendikepom, Secons – grupa za razvojnu inicijativu i Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava.

Projekat je podržala Evropska unija u okviru „Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.

Događaj je pristupačan osobama sa invaliditetom/hendikepom, sa obezbeđenim tumačenjem na srpski znakovni jezik.

 

Pročitajte više
Beogradski centar za ljudska prava iz Srbije, NVO Juventas iz Crne Gore i Helsinški odbor za ljudska prava iz Bosne udruženim snagama raspisuju poziv za mlade koji žele da postanu Youth Rights Defendersi i učestvuju u formiranju prve mreže branitelja i braniteljki prava mladih u regionu!

Petnaest mladih ljudi iz Srbije, petnaest iz Bosne i Hercegovine i petnaest iz Crne Gore udružiće se da ponude svoju perspektivu.

Program će se realizovati u periodu od 26. septembra do sredine decembra 2020. godine i obuhvatiće brojne aktivnosti, treninge, radionice i još mnogo toga!

 

Za učešće možeš da se prijaviš ako imaš od 15 do 30 godina i dolaziš iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, a možeš da se prijaviš ovde.

Prijave traju do 24. septembra 2020. godine. O rezultatima selekcije, ukoliko budeš odabran/na, bićeš obavešten/a najkasnije dan po zatvaranju prijave.

Ukoliko su ti potrebne dodatne informacije, želiš da unapred proveriš šta to program nudi ili imaš neke nejasnoće, slobodno nam piši. 

Lokalni koordinatori/ke ti stoje na raspolaganju:

Mirjana Ćuskić, Bosna i Hercegovina: mirjana.hchr@gmail.com 

Mićan Andrijašević, Crna Gora: mican.1.andrijasevic@gmail.com  

Uroš Ranković, Srbija: rankovic@bgcentar.org.rs

Projekat realizuje Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava, a u saradnji sa NVO JUVENTAS iz Podgorice i Helsinškim odborom za ljudska prava iz Bijeljine, u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“, sa idejom umrežavanja mladih iz regiona. Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost” sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u BiH, Crnoj Gori i Republici Srbiji, uz financijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

#DijalogZaBuducnost

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više