Dragi i drage,

Uz aktuelna dešavanja u zemlji i svetu, velikoj količini informacija koje dolaze sa različitih strana, sve većem broju izvora koji plasira vesti i informacije, ali i sve bržem razvoju digitalnog sveta koji ide korak uz korak sa potrebama savremenog čoveka, nije lako prepoznati relevantne izvore i informacije, biti uvek u toku, ovladati svim mogućnostima koje nam internet nudi, i uz sve to, imati vremena za one svakodnevne, obične, ali ključne stvari.

Zašto je važno raditi na sebi i ulagati u svoje znanje i veštine?

Kako se mladi bore sa infodemijom?

Da li mladi sa invaliditetom/hendikepom mogu da #MenjajuZajednicu i na koji način? Na koga mogu da se oslone?

Želimo da zajedno promislimo o položaju mladih sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu razvoja medijske i digitalne pismenosti, u svetu čija je najveća briga – pandemija koronavirusa.

Tom prilikom za vas organizujemo Omladinsku konferenciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti iz ugla mladih sa invaliditetom/hendikepom, koja se održava u četvrtak, 19.11. sa početkom u 13h. Događaj će se emitovati direktno na Facebook-u putem linka https://www.facebook.com/forum.fmi.rs/posts/3787854837899520 , kao i na FMI  YouTube https://www.youtube.com/channel/UCldD2gXnbJBvIs3wCnbFnHA .

Naše facilitatorke programa, Lana Nikolić i Marija Stevuljević, sa panelistima će diskutovati o položaju mladih sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu prava na informisanje, lažnih vesti i „infodemije”, kao i o dobrim praksama na lokalnom nivou. Tokom konferencije, svi zajedno učestvovaćemo u završnoj ilustraciji događaja koju će nam, nakon poslednje diskusije, predstaviti umetnica Jelena Jaćimović – Jaćim. Pridružite nam se!

Pozivamo vas da pogledate agendu događaja koja se nalazi ispod:

Agenda_MenjajZajednicu

Projekat „Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuju udruženja Forum mladih sa invaliditetom, Udruženje studenata sa hendikepom, Secons – grupa za razvojnu inicijativu i Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava.

Projekat je podržala Evropska unija u okviru „Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.

Događaj je pristupačan osobama sa invaliditetom/hendikepom, sa obezbeđenim tumačenjem na srpski znakovni jezik.

 

Pročitajte više

Forum mladih sa invaliditetom već 10 godina pruža podršku osobama sa invaliditetom u procesu zapošljavanja. Program se realizuje u Beogradu, a članovima su dostupne sledeće usluge:

PROFILISANJE ZA TRŽIŠTE RADA

Usluga će se realizovati kroz individualni rad sa pojedincem, te će na taj način pojedinac moći otvoreno da govori o poteškoćama sa kojima se suočava, načinima za njihovo prevazilaženje i o svojim budućim planovima, a sve u cilju sagledavanja ličnih potencijala i mogućnosti za zapošljavanje. Ovakav pristup pruža podršku za savladavanje prepreka u okruženju: procenu mreže socijalne podrške, pribavljanje informacija o mogućoj uključenosti u različite mere i aktivnosti zapošljavanja, kao i o oblicima i načinima zapošljavanja.

Usluga će biti dostupna svakog utorka u mesecuu prepodnevnim (od 11h) i poslepodnevnim terminima (od 17h). U direktnom radu sa korisnicima će biti angažovane 2 savetnice, a razgovori će se obavljati po principu jedan na jedan.

Neophodno je da zainteresovana lica zakažu sastanak sa savetnicom putem mail-a Foruma office@fmi.rs ili telefonskim putem, na broj telefona 011 3220632 i 064 4007839. Forum mladih sa invaliditetom će pružiti informaciju o prvom slobodnom terminu za razgovor.

REALIZACIJA RADIONICA ZA UNAPREĐENJE KOMPETENCIJA ZA TRŽIŠTE RADA

U procesu zapošljavanja, osim stručnih kompetencija i kvalifikacija, važne su i nespecifične kompetencije koje su osnov za razvoj dobrih odnosa na poslu i generalno za zdrav odnos prema radu. U tom cilju, Forum mladih sa invaliditetom će organizovati radionice za usvajanje znanja i veština koje poslodavci označavaju kao preduslov za zapošljavanje. Program je dizajniran u skladu sa savremenim trendovima na tržištu rada i podrazumeva rad na razvijanju tzv. „mekih veština“ koje su neophodne u današnjem svetu rada, bez obzira na to koji je posao u pitanju.

Pozivi za radionice će biti javno objavljivani na sajtu Foruma www.fmi.rs i na društvenim mrežama, a biće prosleđivani i direktno na mail članovima Foruma. Radionice će biti interaktivne, podsticaće diskusiju i aktivno učešće svih učesnika.

IZRADA BIOGRAFIJE I PRIPREMA ZA RAZGOVOR ZA POSAO

Proces zapošljavanja i predstavljanja osoba sa invaliditetom budućem poslodavcu počinje onog momenta kada se prijave na određeni oglas za posao. Prvi korak za upoznavanje sa potencijalnim poslodavcem je biografija, a potom i intervju za posao.

Izrada biografije

Kako bi se unapredio kvalitet biografija koje osobe sa invaliditetom dostavljaju poslodavcima, Forum mladih sa invaliditetom će pružiti podršku u izradi, dopuni ili izmeni biografija svojim članovima.

Zainteresovani pojedinci mogu zahtev za izradu ili za unapređenje svoje biografije dostaviti na mail office@fmi.rs, nakon čega će naša HR ekspertkinja pružiti online podršku putem davanja adekvatnih formulara i smernica, kao i korekcije već napisanih biografija. Zahtev se može podneti u bilo kom trenutku.

Priprema za razgovor za posao

U cilju sticanja veština što boljeg predstavljanja poslodavcu, Forum mladih sa invaliditetom će jednom mesečno organizovati radionicu za pripremu za razgovor za posao.

Teme koje će se obrađivati su:

• Borba protiv treme i straha

• Dikcija

• Govor tela

• Odgovaranje na pretpostavljena pitanja: Sastavljanje preciznog spiska mogućih pitanja i uvežbavanja najboljih odgovora. Način odgovaranja na pitanja.

Radionice će se održavati svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a za učešće na radionicama neophodno je da se zainteresovani pojedinci prijave putem mail-a office@fmi.rs , najkasnije dva dana pre radionice, sa naznakom Priprema za razgovor za posao. Kako ćemo voditi računa o optimalnom broju polaznika zbog efikasnog rada, povratnim mail-om ćemo potvrditi prijavu za učešće.

Sve usluge su besplatne.

Zainteresovane osobe sa invaliditetom se mogu prijaviti u bazu biografija Foruma, popunjavanjem formulara koji se nalazi na naslovnoj strani sajta www.fmi.rs („Prijava u bazu zapošljavanja“).

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem mail-a office@fmi.rs ili telefona 011 3220632 i 064 4007839. Radno vreme udruženja je svakog radnog dana od 09.00h-17.00h.

Usluge se realizuju u okviru programa ,,Program zapošljavanja osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada” koji je finansiran od strane Grada Beograda, Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Izcor: Youth.rs

Pročitajte više

Pozivamo osobe sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda da se prijave na obuku WordPress-a.

WordPress  je on-line, open-source alat za kreiranje web sajtova napisan u PHP-u. On je najverovatnije najjednostavnije i najmoćnije CMS (Content Management System) okruženje za upravljanje sadržajem prilikom izrade web sajta ili bloga koji danas postoji. Ovaj softver je potpuno besplatan za korišćenje, sadrži veliki broj moćnih alata za upravljanje sadržajem i dizajniranje izgleda jednog web sajta. Pruža mogućnost jednostavne administracije,  brzog i lakog postavljanja sajta na web. Za korišćenje ovog okruženja nije potrebno neko napredno znanje iz oblasti web-dizajna, potrebno je samo da korisnici imaju osnovno znanje rada na računaru.

Kurs je osmišljen tako da polaznici kroz dva meseca savladaju rad u WordPress-u na lak i razumljiv način, uz dosta praktičnog rada.

Obuka će se održavati ponedeljkom i sredom u računarskoj učionici u In Centru na adresi Cara Lazara 5-7 u terminu od 13h do 14:30h.

Program nije prilagođen osobama koje koriste govorni softver.

Kurs je besplatan za sve učesnike.

Broj polaznika je ograničen.

Prijavu možete dostaviti elektronskim putem na e-mail: prijave@fmi.rs ili putem telefona 011/3220632. Potrebno je navesti ime prezime, broj telefona, obrazovanje i da li je potreban neki vid podrške (prilagođavanje radnog materijala, pristupačnost prostora, nešto drugo).

Rok za prijavu je sreda 29. januar.

***

Obuka se realizuje u okviru programa ,,Program zapošljavanja osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada” koji je finansiran od strane grada Beograda, Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

 

Izvor: FMI

Pročitajte više

Forum mladih sa invaliditetom i Udruženje studenata sa hendikepom raspisuju poziv za podnošenje predloga projekta za organizacije civilnog društva koje rade sa mladima, u okviru konkursa “Aktivno uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom u aktivnosti civilnog društva”.

Poziv se objavljuje u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom”. Projekat realizuje Forum mladih sa invaliditetom, u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, Udruženjem za mlade Srbije i Secons-grupom za razvojnu inicijativu. Saradnici na projektu su Ministarstvo omladine i sporta i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Projekat je podržala Evropska unija u okviru “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.


Opšti cilj konkursa 
je unapređenje građanske participacije mladih sa invaliditetom/hendikepom u lokalnoj zajednici, putem korišćenja digitalne i medijske pismenosti.

Aktivnosti podržanih projekata mogu se realizovati u jednoj ili više jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 22. novembar 2019.


Detaljne informacije o uslovima i načinu podnošenja projektnih predloga možete pronaći u dokumentu SMERNICE.


Formulari za prijavu se mogu preuzeti na sledećim linkovima:

Aneks 1 – Obrazac za pisanje predloga projekta

Aneks 2 – Obrazac budžeta projekta

Aneks 3 – Narativni budžet

Za sve dodatne informacije se možete obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem mail-a prijave@fmi.rs i telefona 011 3220632.

Pročitajte više

Udruženje studenata sa hendikepom u partnerstvu sa Forumom mladih sa invaliditetom organizuje 3 trodnevna treninga na temu unapređenja participacije mladih sa invaliditetom/hendikepom u omladinskim aktivnostima. Trening je namenjen predstavnicima organizacija civilnog društva koje rade sa mladima i za mlade, kao i predstavnicima kancelarija za mlade, a koji su kreatori programa za mlade i aktivni realizatori aktivnosti.

Trening “Aktivizacija omladinskih organizacija za socijalno uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom” senzibilisaće i osnažiti angažovane u organizacijama civilnog društva i kancelarijama za mlade za uključivanje mladih sa invaliditetom/hendikepom u redovne programe i aktivnosti.

Učesnici i učesnice treninga će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim načelima socijalne inluzije i socijalnog uključivanja kroz pristup ljudskim pravima, kao i zakonodavstvom i pravom u Srbiji, a biće predstavljeni različiti aspekti uključenosti osoba sa invaliditetom/hendikepom u društvo (servisi podrške, ljudska prava, samostalni život) i značaj organizovanja aktivnosti za mlade koje su prilagođene mladima sa invaliditetom/hendikepom.

Tokom i nakon treninga, očekuje se da će učesnici i učesnice biti:

 • motivisani za aktivizam i pokretanje inicijativa ka smanjenju socijalne isključenosti mladih sa invaliditetom/hendikepom
 • osnaženi i motivisani za zagovaranje ljudskih prava i društvene uključenosti u lokalnoj zajednici
 • informisani o postojećim strateškim i zakonskim okvirima za društvenu uključenost u Republici Srbiji (primarno u oblasti anti-diskriminacionih i omladinskih politika, obrazovanja i socijalnih servisa)
 • osnaženi za lokalno akciono planiranje, organizovanje i sprovođenje aktivnosti omladinskih organizacija i institucija na način koji u punoj meri obezbeđuje uključenost mladih sa invaliditetom/hendikepom

•             osnaženi za iniciranje i sprovođenje aktivnosti u oblasti omladinske politike koji su pristupačne za mlade sa invaliditetom/hendikepom

Datumi i lokacije održavanja treninga, kao i rokovi za prijavu (po mestu održavanja treninga) su:

Prijavni formular možete popuniti OVDE

Popunjeni formular poslati na mail prijave@fmi.rs .

Organizatori treninga pokrivaju troškove prevoza učesnika koji ne stanuju u mestu održavanja treninga. Troškovi smeštaja pokriveni su za učesnike koji žive u mestima preko 30 km udaljenosti od mesta održavanja treninga, dok su troškovi ishrane i radnih materijala pokriveni za sve učesnike i učesnice treninga.

Maksimalno se mogu prijaviti 2 predstavnika iste organizacije.

Treninzi su koncipirani tako da budu regionalnog karaktera, što znači da će se voditi računa da se na svakom od njih okupe organizacije koje deluju u istim regionima, koji su lokacijski najbliži mestu održavanja treninga.

Treninzi predstavljaju uvod u narednu aktivnost projekta, kada će biti raspisan javni poziv za omladinske organizacije i kancelarije za mlade, a za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju aktivnosti koje uključuju mlade sa invaliditetom/hendikepom.

Trening se realizuje u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom”, koji se realizuje u periodu januar 2018-jun 2020. god. Projekat se realizuje u okviru programa Evropske Unije “Unapređenje civilnog društva i medijskih programa 2016-2017”.

Očekujemo vaše prijave!

Tim FMI i USH

 

Izvor: FMI

Pročitajte više

 

Kako razumeti i čitati MEDIJE“

Kultura medijske pismenosti

Niš

12.06. do 14.06.2019.

Pozivamo mlade iz Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog, Topličkog, Rasinskog, Pčinjskog ili Zaječarskog okruga, da se prijave na edukativni program na temu medijske pismenosti.

O PROGRAMU

Medijska pismenost je sposobnost pristupa, analize, procene i kreiranja medijskog sadržaja. Medijski pismeni mladi bolje razumeju poruke koje dobijaju od televizije, radija, interneta, novina, časopisa, knjiga, bilborda, video igara, muzike i svih drugih oblika medija.

Medijska pismenost razvija tehničke (sposobnost pristupa medijima), kritičke (razumevanje medijskih sadržaja, sposobnost njihovog tumačenja i kritičkog vrednovanja) i praktične veštine (sposobnost stvaranja medijskih poruka). Ove veštine omogućavaju da mediji budu shvaćeni na pravi način, bez stereotipa, i prihvaćeni u društvu koje ih pažljivo i kritički posmatra.

Teme programa:

 • Zašto je važna medijska pismenost
 • Funkcije medija
 • Fake News
 • Uređivačka politika medija i selekcija sadržaja
 • Uloga regulatornih tela
 • Provera izvora informacija i analiza sadržaja
 • Televizija kao prozor u svet – novinarski žanrovi

Agendu programa možete pronaći OVDE.

Mesto održavanja: Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Pariske komune bb, Niš

Učešće na programu je besplatno. Forum mladih sa invaliditetom snosi sve troškove obuke i organizuje ručak i kafe pauze.

KAKO SE PRIJAVITI?

Da biste se prijavili za učešće u programu potrebno je popuniti prijavni formular.

Prijavni formular se šalje na e-mail adresu: prijave@fmi.rs .

Rok za podnošenje prijava je 07. jun 2019. godine.

Za sve dodatne informacije o programu možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 (od 09:00h do 17:00h) ili putem mail-a  prijave@fmi.rs .

 

O PREDAVAČU:

Maša Đorđević je diplomirala Novinarstvo na Fakultetu politički nauka u Beogradu, na kome je potom završila i master studije. Prethodno je završila srednju – umetničku školu Artimedia i stekla zvanje saradnika u dramskoj nastavi. Novinar istraživač je u Centru za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost.

Pred kamere je stala prvi put u trećem razredu osnovne škole, kada je vodila dečje i tinejdžerske emisije, i već tada je osetila magiju televizije. Novinar je i autor emisija „Budi i ti IT“ i „Karijera“ na Link televiziji, prvoj internet televiziji u Srbiji. Učestvovala je u realizaciji emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Uređivala je emsiju „Javna odbrana“ i bila deo kulturno – umetničke redakcije RTS-a. Maša je predavač na radionicama za javni nastup u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Beograda. PR je Art studija „Mali Monmartr“ u Beogradu i letnjeg – filmskog kampa za decu „Mia Patria“. Donedavno je bila PR Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih. Pisala je za web portal Before After i Beogradske novine – časopis za urbanu kulturu. Konferensje je svečanosti Fakulteta političkih nauka, GO Savski Venac i voditelj dodele književne nagrade Isidora Sekulić u Skupštini grada. U školi za talente je više od deceniju realizovala brojne emisije, predstave i istraživanja. Edukator je novinarskih i radionica za javni nastup.

Projekat “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuje Forum mladih sa invaliditetom u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, Udruženjem za mlade Srbije i Secons-grupom za razvojnu inicijativu. Saradnici na projektu su Ministarstvo omladine i sporta i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Projekat je podržala Evropska unija u okviru “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”

Pročitajte više

Feedback je jedan od ključnih elemenata uspešne komunikacije.

Prijavite se za radionicu i naučite kako da ga najbolje iskoristite i izazovete pozitivnu promenu­­.

Naučite kako suvereno, precizno i smisleno da dajete i primate feedback.

Obuku će voditi Ana Stekić.

Vreme i mesto realizacije obuke:

Datum: Sreda, 20.03.2019.

Vreme: 15.00-17.00 časova

Lokacija: IN centar, Cara Lazara 5-7, Stari Grad, 11000 Beograd

Učešće je besplatno.

Poziv je upućen osobama sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda.

Učesnicima će biti obezbeđeno posluženje.

Prijavu možete dostaviti elektronskim putem na e-mail: office@fmi.rs.

Rok za prijavu: utorak, 19. mart .

Program se realizuje uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

 

Izvor: Forum mladih sa invaliditetom Pročitajte više „,,Feedback – davanje povratnih informacija““

Pročitajte više

POZIV ZA EDUKATIVNI PROGRAM „DIGITALNA PISMENOST“

BEOGRAD

Od 11.03. do 13.03.2019.

 

Pozivamo mlade sa invaliditetom/hendikepom starosti do 35 godina, sa prebivalištem u Beogradu i okolini, da se prijave na edukativni program na temu digitalne pismenosti.

O PROGRAMU

Digitalna pismenost ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija, pod kojima se podrazumevaju ključne sposobnosti za dugoročno učenje uz posedovanje sposobnosti za pouzdanu i kritičku upotrebu elektronskih medija za posao, odmor i komunikaciju. Ove kompetencije se odnose na logičko i kritičko razmišljanje, na visok nivo veštine upravljanja informacijama i na dobro razvijene veštine komunikacije. Digitalna kompetencija prepoznata je kao jedna od 8 osnovnih kompetencija neophodnih za doživotno učenje i pomoću nje se stiču i razvijaju i ostale veštine.

Teme programa:

 • Zbog čega je važno koristiti društvene mreže
 • Veštine komunikacije u digitalnom okruženju
 • Formiranje brenda ili ličnosti na društvenim mrežama
 • Targetiranje i kreiranje kampanja
 • Kupovina i plaćanje preko interneta
 • Sigurnost u digitalnom okruženju
 • Stvaranje digitalnih sadržaja-Dizajn u programima Canva, Adobe Spark i Snap Seed

Mesto održavanja: In Centar, Cara Lazara 5-7, Beograd. Edukacija će se održati u računarskoj učionici.

Radionice su celodnevne (od 10:00h do 16:30h)

Učešće na programu je besplatno. Forum mladih sa invaliditetom snosi sve troškove obuke i organizuje ručak i kafe pauze.

 

KAKO SE PRIJAVITI?

Da biste se prijavili za učešće u programu potrebno je popuniti prijavni formular.

Prijavni formular se šalje na e-mail adresu: prijave@fmi.rs .

Rok za podnošenje prijava je 7. mart 2019. godine.

Broj polaznika programa je ograničen. Na osnovu primljenih prijavnih formulara, biće odabrano  12 učesnika.

 

Za sve dodatne informacije o programu možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 (od 09:00h do 17:00h) ili putem mail-a  prijave@fmi.rs .

 

Projekat “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuje Forum mladih sa invaliditetom u partnerstvu sa Udruženjem studenata sa hendikepom, Udruženjem za mlade Srbije i Secons-grupom za razvojnu inicijativu. Projekat je podržala Evropska unija u okviru “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”

 

Pročitajte više

Forum mladih sa invaliditetom poziva osobe sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda da se prijave na radionicu „Ciljevi“.

 • Radionica se organizuje sa ciljem unapređenja konkurentnosti na tržištu rada i sticanja modernih znanja i veština.
 • Jasno zacrtani ciljevi nam daju veliku prednost u koracima realizacije.Ako su nam ciljevi jasni, lakše ćemo se usmeravati i prevazilaziti potencijalne prepreke.
 • Ovladavanje veštinom postavljanja ciljeva nam je podrška u kontrolisanju promena koje želimo da postignemo, a i tema predstojeće radionice.
 • Cilj može biti iz bilo koje životne sfere, a mi ćemo se između ostalog baviti realnošću u postavljanju, faktorima koji mogu da ometaju kao i načinima prevazilaženja.

Učesnici obuke će:

 • Steći znanja i veštine koje poslodavci označavaju kao prednost pri zapošljavanju
 • Obogatiti svoj CV
 • Biti preporučeni poslodavcima koji se obraćaju Forumu mladih sa invaliditetom
 • Steći nova poznanstva
 • Dobiti radni materijal na obuci

Vreme i mesto realizacije obuke:

 

Datum: Utorak, 26.02.2018.

Vreme: 15.00-17.00 časova

Lokacija: IN centar, Cara Lazara 5-7, Stari Grad, 11000 Beograd

 

Obuku će voditi Ana Stekić.

 

Učešće je besplatno.

Poziv je upućen osobama sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda.

Učesnicima će biti obezbeđeno posluženje.

Prijavu možete dostaviti elektronskim putem na e-mail: office@fmi.rs, ili putem telefona

011/ 32 20 632 (radnim danom, u periodu od 09-17 časova).

 

Rok za prijavu: ponedeljak, 25.februar.

Izvor: Forum mladih sa invaliditetom

Pročitajte više