Za sve zaljubljenike u svemir, NASA je donela odluku da približi univerzum više nego ikad. Čitavu svoju kolekciju fotografija, zvukova i video zapisa učinili su dostupnim i javnim na mreži. Na raspolaganju vam je čak 140.000 fotografija.

Možete da ukucate termin koji želite da pretražite i pregledate bazu neverovatnih slika i drugih sadržaja iz svemira. Pored toga, tu su i slike astronauta, lansiranja raketa, događaji u NASA-i i druge zanimljive stvari.

Kada pretražujete galeriju, možete izabrati da vidite fotografije, video zapise ili audio zapise. Još jedna dobra opcija je da možete rezultate da filtritate po godinama nastanka.

POGLEDAJTE KOLEKCIJU


Pored svega ovoga, želeli su da ponude zabavne, ali poučne materijale koji će nam pomoći da istražimo i svemir i našu matičnu planetu. Tako su pokrenuli zvanične stranice na GIPHI-u i Pinterest-u kako bi svemir približili svetskoj internet zajednici.

Na svojoj Pinterest stranici napravili su ploče sa novim i istorijskim slikama, video zapisima i posterima. Možete da pregledate i otkrijete njihove slike iz različitih misija i projekata koji se tiču aeronautike, astrofizike, nauke o Zemlji, ljudskog svemirskog leta i mnogih drugih. Takođe, dele i materijal za prosvetne radnike.


Najbolje slike iz svemira

Kao što smo navikli, neposredno pred kraj svake kalendarske godine, NASA objavljuje najlepše fotografije svemira snimljene kako fotoaparatima astronauta, svemirskim i zemaljskim teleskopima, tako i svemirskim letelicama.

Kamera uživo – pogled na Zemlji sa svemirske stanice.

Ogromna medijska biblioteka koju su sada objavili dostupna je svima, besplatno i bez autorskih prava. Stoga možete zaviriti u fascinantne misterije svemira, proveriti kakvo je to stanje u NASA-inim prostorijama ili preuzeti slike da iz njih napravite nešto fenomenalno.

Uživajte!

Izvor: diyphotography.net, Portal mladi

Pročitajte više

Domus Akademija raspisala je konkurs za stipendije na master programima: design i fashion. Svi programi počinju u martu. Rok za podnošenje dokumenata je 10. februar.

Stipendije design master programa pokrivaju 50% školarine za sledeće programe:

-Product Design,

-Interior i Living Design,

-Urban Visual, i

-Architectural Design.

Deadline: 10. februar 2019.

Stipendije fashion master programa pokrivaju 50% školarine za sledeće programe:

– Fashion Design,

– Accessories Design,

– Fashion Styling,

– Visual Merchandising,

– Design,

– Photography,

– Architecture, i

– Communication.

Deadline: 10. februar 2019.

Konkurs za je otvoren za sve mlađe stručnjake koji žele da rade u kreativnoj industriji.

Kandidati će biti obavešteni o rezultatima putem e-mejla 28. februara tekuće, 2019. godine.

Za sve detalje o prijavi, neophodnoj dokumentaciji za konkurs, kao i o izradi portfolija, kontaktirajte Nemestic Studio na mail studiranje@nemestic.com.

Domus Akademija (Domus Academy DA) je već više od dvadeset godina kulturalna laboratorija i jedna od najprestižnijih italijanskih škola za postdiplomske studije dizajna i mode.

 

Izvor: Portal Mladi

Pročitajte više

Fotografi širom sveta imaju još samo mesec dana da se prijave za učešće na dvanaestom konkursu Sony World Photography Awards, i to u Profesionalnom i Otvorenom  takmičenju, kao i u Takmičenju za mlade. Konkurs je otvoren za sve, a prijave na ovo globalno i prestižno takmičenje su besplatne na sajtu.

Ovim povodom, Svetska organizacija za fotografiju, osnivač nagrada, objavila je najnoviju selekciju tek pristiglih fotografija za 2019. godinu. Fotografije su dela autora iz čitavog sveta, i pokrivaju široku lepezu tema u deset kategorija Otvorenog takmičenja, a koje žiri ocenjuje kao pojedinačnu fotografiju.

Međunarodno priznato Sony World Photography Awards takmičenje jedno je od najvažnijih na globalnom fotografskom kalendaru. Na godišnjem nivou, bira se najbolja savremena fotografija iz prethodne godine i slavi širok spektar fotografskih žanrova.

Direktor i osnivač Svetske organizacije za fotografiju Skot Grej (Scott Gray) izjavio je: „Svake godine Sony World Photography Awards otkriva nove fotografske talente, a već priznatim umetnicima daje međunarodnu publiku da prikažu svoj rad. Radujem se što ću videti nove prijave, kao i odabir našeg uvaženog žirija.“

Jan Salmon Legegner (Yann Salmon-Legagneur) generalni marketing menadžer za Sony Europe dodaje: Sony World Photography Awards je platforma koja slavi fotografiju u svoj njenoj različitosti, i ujedno predstavlja neverovatne talente iz celog sveta.”

O značaju ove nagrade govore i troje profesionalnih fotografa koji su, zahvaljujući uspehu na Sony World Photography Awards, stekli globalnu popularnost i prepoznatljivost.

Svetska medijska izloženost i upoznavanje kolekcionara

Poznati portugalski fotograf Edgar Martins (Edgar Martins) odrastao je u Makau (Kina) i studirao je fotografiju i društvene nauke na Univerzitetu umetnosti i Kraljevskom umetničkom koledžu u Londonu. Predstavljao je Makao u okviru 54. Bijenala u Veneciji, a njegov rad je izlagan širom sveta i nalazi se u važnim muzejskim zbirkama. On je ostvario uspeh na Sony World Photography Awards 2009. i 2018. godine. Govoreći o takmičenju, Martins je izjavio: „Reakcija medija je bila odlična, sa velikom pokrivenošću u novinama i na televizijama širom sveta. Osim što je to mom radu pružilo ogromnu svetsku vidljivost, takođe je skrenulo pažnju kolekcionara, kustosa, galerija i muzeja na moje fotografije. Kao direktan rezultat učestvovanja u takmičenju  Sony World Photography Awards, nekoliko privatnih i javnih kolekcija je kupilo moje radove.”

Objavljivanje radova

Britanska fotografkinja Amanda Harman (Amanda Harman) predaje fotografiju na Univerzitetu Zapadne Engleske, a njen rad je izlagan i nalazi se u različitim muzejskim kolekcijama širom sveta. Hermanova je pobedila na Sony World Photography Awards 2014 u okviru Profesionalnog takmičenja u kategoriji Still Life, a njena serija „Fluidni pejzaž“ (A Fluid Landscape) je ušla u uži izbor u kategoriji Profesionalni pejzaž za 2018. godinu. Ona je nedavno dobila ugovor za objavljivanje knjige za seriju Drugo mesto. „Učestvovanje u Sony World Photography Awards mi je omogućilo sjajne stvari. Osećam da je to što sam bila na užem spisku za nagradu 2018. godine, i to što sam dobila ugovor za objavljivanje knjige sa serijom fotografija koje sam napravila Sony fotoaparatom koji sam osvojila 2014. godine, na lep način zatvara krug. Nagrade su mi bez sumnje pomogle u karijeri i ja sam uzbuđena zbog sledećih koraka”, navodi Harman.

Predstavljanje radova u umetničkim galerijama

Fotograf godine za 2018. godinu je cenjena britanska umetnica Alis Tomlinson (Alys Tomlinson). Završila je fotografiju na Sent Martins koledžu za umetnost i dizajn i kombinuje uređivačku, dizajnersku i reklamnu fotografiju sa svojim privatnim projektima. „Nagrada za Fotografa godine mi je donela odlične stvari, uključujući i to da moje radove predstavlja prestižna, savremena HackelBuri Fine Art galerija. Fantastičan je osećaj to što mogu da vidim svoj rad izložen na sajmovima širom sveta. Po osvajanju nagrade, pronašla sam i izdavača za svoju seriju fotografija, a moju knjigu bi trebalo da objavi izdavačka kuća GOST Books u proleće 2019. godine.”

Rokovi i žiri

Sudije za 2019. godinu imaju zadatak da nagrade najbolju savremenu fotografiju iz protekle godine kroz sledeća takmičenja:

 • Otvoreno takmičenje – najbolja pojedinačna fotografija u 10 kategorija. Rok za dostavljanje prijava: januar 2019.
 • Takmičenje za mlade – fotografi uzrasta od 12 do 19 godina, najbolja pojedinačna fotografija. Rok za dostavljanje prijava:   januar 2019.
 • Nacionalne nagrade – najbolja pojedinačna fotografija koju je napravio lokalni fotograf iz više od 60 zemalja. Rok za dostavljanje prijava: 4. januar 2019.
 • Profesionalno takmičenje – najbolja serija radova od 10 fotografija. Rok za dostavljanje prijava: 11. januar 2019.

Kompletnu listu takmičara i kategorija možete pogledati na sledećem linku: https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards.

Predsednik žirija je Majk Trou (Mike Trow) urednik, fotograf, producent (Profesionalno takmičenje) i Rebeka Mekliland (Rebecca McClelland), direktorka fotografije i šefica umetničke produkcije za Saatchi Saatchi & Prodigious (Otvoreno takmičenje, Takmičenje za mlade i Nacionalne nagrade).

Kompletne biografije članova žirija možete pogledati na: www.worldphoto.org/2019-judges.

Nagrade i izložba

Nagrada za Fotografa godine iznosi 25.000 američkih dolara, dok će sveukupni pobednik Otvorene kategorije osvojiti 5.000 američkih dolara. Pobednike u svim kategorijama očekuje Sony oprema za digitalno snimanje, a pobednici Profesionalne kategorije prisustvovaće Sony World Photography Awards večeri u Londonu u sredu, 17. aprila 2019 godine.

Prvoplasirane i fotografije iz užeg izbora biće predstavljene na izložbi od 18. aprila do 06. maja 2019. godine, u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu, a izložba će uključiti i dobitnike nagrade za Izuzetni doprinos fotografiji, koje će biti objavljene u martu 2019. Prethodni dobitnici su Kandida Hofer (2018), Martin Par (2018), RongRong & Inri (2016), Eliot Ervit (2015) i Meri Elen Mark (2014).

Predstojeći važni datumi:

 • februar 2019. – Uži izbor kandidata za Otvoreno takmičenje i Takmičenje za mlade
 • februar 2019. – Proglašenje pobednika u kategorijama Otvoreno takmičenje i Nacionalna nagrada
 • Mart, 2019. – Dodela nagrade za izuzetan doprinos fotografiji
 • april 2019. – Uži izbor kandidata u Profesionalnoj i Studentskoj kategoriji
 • april 2019. – Fotograf godine, pobednici u Profesionalnoj kategoriji i pobednici u Otvorenom, Studentskom i Takmičenju za mlade.

Izvor: Portal Mladi

Pročitajte više

Potpuno odstustvo tematskog jarma na konkursu za sedmi broj artzina Librarion, po prvi put u istoriji!

Usled duge i “tragične” nedoslednosti u misli neurednika, ideja o (ponekad besmislenom) traženju poetskih finesa u kafanskoj muzici će sačekati neka bolja vremena, I da potencijalni saradnici malo odahnu, jer ne moraju bazati bespućima hermetičnih tema. Iz tih razloga, u kolaboraciji sa organizacijom POEZIN, daje se na znanje:

Otvara se konkurs za Librarion #7, i na radost mnogih od vas, tema je… slobodna!

Propozicije konkursa (važno!):

 • poezija: svi stilovi – od haiku-a do epova, do 2 A5 stranice (ili 1 A4)
 • kratke priče i drugi kraći prozni radovi, eseji, kao i informativno-zabavni tekstovi, do 1 A4 stranice
 • autorske grafike, kolaži (digitalni ili ručno rađeni), do 5 radova A5 formata
 • autorske umetničke fotografije, po mogućstvu crno-bele, do 5 radova A5 formata –
 • bilo šta drugo što nije nabrojano, a može lepo da se uklopi u format fanzina

Prijava: 

Radovi se šalju isključivo na inboks stranice Librarion Records & Fanzines, sa odgovarajućom naznakom „Za Librarion #7“. Biografije, šifre i ostali fakti nisu potrebni, linkovi do stranica, web-sajtova su dobrodošli.

Rok trajanja konkursa: 31.12.2018. godine.

Izvor: Najstudent

Pročitajte više