Dragi i drage,

Uz aktuelna dešavanja u zemlji i svetu, velikoj količini informacija koje dolaze sa različitih strana, sve većem broju izvora koji plasira vesti i informacije, ali i sve bržem razvoju digitalnog sveta koji ide korak uz korak sa potrebama savremenog čoveka, nije lako prepoznati relevantne izvore i informacije, biti uvek u toku, ovladati svim mogućnostima koje nam internet nudi, i uz sve to, imati vremena za one svakodnevne, obične, ali ključne stvari.

Zašto je važno raditi na sebi i ulagati u svoje znanje i veštine?

Kako se mladi bore sa infodemijom?

Da li mladi sa invaliditetom/hendikepom mogu da #MenjajuZajednicu i na koji način? Na koga mogu da se oslone?

Želimo da zajedno promislimo o položaju mladih sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu razvoja medijske i digitalne pismenosti, u svetu čija je najveća briga – pandemija koronavirusa.

Tom prilikom za vas organizujemo Omladinsku konferenciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti iz ugla mladih sa invaliditetom/hendikepom, koja se održava u četvrtak, 19.11. sa početkom u 13h. Događaj će se emitovati direktno na Facebook-u putem linka https://www.facebook.com/forum.fmi.rs/posts/3787854837899520 , kao i na FMI  YouTube https://www.youtube.com/channel/UCldD2gXnbJBvIs3wCnbFnHA .

Naše facilitatorke programa, Lana Nikolić i Marija Stevuljević, sa panelistima će diskutovati o položaju mladih sa invaliditetom/hendikepom u kontekstu prava na informisanje, lažnih vesti i „infodemije”, kao i o dobrim praksama na lokalnom nivou. Tokom konferencije, svi zajedno učestvovaćemo u završnoj ilustraciji događaja koju će nam, nakon poslednje diskusije, predstaviti umetnica Jelena Jaćimović – Jaćim. Pridružite nam se!

Pozivamo vas da pogledate agendu događaja koja se nalazi ispod:

Agenda_MenjajZajednicu

Projekat „Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom” realizuju udruženja Forum mladih sa invaliditetom, Udruženje studenata sa hendikepom, Secons – grupa za razvojnu inicijativu i Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava.

Projekat je podržala Evropska unija u okviru „Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.

Događaj je pristupačan osobama sa invaliditetom/hendikepom, sa obezbeđenim tumačenjem na srpski znakovni jezik.

 

Pročitajte više

U ponedeljak, 23. decembra, sa početkom u 18:30 časova biće održana konferencija o preduzetništvu na kojoj će govornici biti uspešni i istaknuti preduzetnici koji već godinama rade na razvoju svojih biznisa.

Program će se sastojati iz dva dela. U prvom delu će posetioci moći da čuju kako su ostvareni preduzetnici započeli svoje prve preduzetničke poduhvate i kako je izgledao put koji su prešli od tada do današnjih biznisa. Drugi deo namenjen je panel diskusiji o „pametnim greškama”, odnosno tome koji su najveće koje preduzetnik može da napravi i šta može iz njih da nauči.

Kome je namenjeno?

Mini konferencija je namenjena svima koji su zainteresovani za preduzetništvo, žele da se bave preduzetništvom ili su već pokrenuli svoje biznise i žele da iz prve ruke dobiju korisne uvide o životu preduzetnika.

Govornici

Biljana Ždrale — serijska preduzetnica, su-osnivačica startapa Boostowski. Po obrazovanju je psiholog, a osim toga je suvlasnica srpske franšize najveće svetske konsultantske kuće iz oblasti prodaje i mama šesnaestogodišnjih blizanaca.

Vera Stevanović — osnivačica digital studija Ludus i startapa Moja bebuška. Po obrazovanju diplomirani novinar.

Detaljnija agenda programa biće objavljena naknadno.

Prijave

Događaj će biti održan u ponedeljak, 23. decembra, sa početkom u 18:30 u beogradskom Startit Centru (Savska 5). Prisustvo je besplatno, a prijave su obavezne putem sledećeg linka.

izvor: Najstudent

Pročitajte više

Centar za razvoj ideja peti put zaredom organizuje konferenciju Fabrika mladih preduzetnika, u subotu 14. decembra u svečanoj sali Gradske opštine Vračar (Njegoševa 77) od 11 do 16 časova. Delegati će imati priliku da kroz niz prezentacija i panel diskusiju upoznaju mlade i uspešne preduzetnike i njihov razvojni put, ali i da steknu neophodno samopouzdanje kako bi se i sami upustili u preduzetnički poduhvat.

Tema ovogodišnje konferencije je preduzetništvo u uslužnim delatnostima i značaj formalnog i neformalnog obrazovanja u samostalnom poslovanju. Predavači i panelisti koji će govoriti na konferenciji dolaze iz oblasti IT-a, marketinga, dizajna, knjigovodstva, konsaltinga, prava i obrazovanja. Govornici poseduju zavidno preduzetničko iskustvo i spremni su da ga podele kako bi pomogli budućim preduzetnicima da pobede strahove i hrabro krenu istim putem. Važan deo konferencije predstavlja međusobno povezivanje učesnika, predavača i panelista. Priliku za razmenu ideja i iskustava delegati će imati tokom pauza između izlaganja.

Kako biste se prijavili za učešće na Konferenciji, potrebno je da popunite formular koji se nalazi na sledećm linku – PRIJAVA.

Nakon pristigle prijave, delegati dobijaju mejl sa uputstvom za uplatu kotizacije.
Cena kontizacije za celodnevni događaj iznosi 600 dinara i uključuje:
– Prisustvo događaju;
– Paket materijala za delegate;
– Posluženje i osveženje tokom događaja;

Po evidentiranju uplate, delegati dobijaju potvrdu o učešću putem e-maila. Broj mesta je ograničen, a prijave su otvorene do popunjavanja kapaciteta sale.

Imena predavača i panelista biće predstavljena u narednim danima na sajtu – www.razvojideja.org.rs i stranicama Centra za razvoj ideja na društvenim mrežama:
– Facebook 
– Instagram 
– LinkedIn 

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više

Pozivamo sve studente MEF-a i ostalih fakulteta, kao i sve zaljubljenike u marketing, IT, preduzetničku i startap industriju da nam se pridruže na konferenciji “Business 4 Youth – Navigate Your Future!” Konferencija će biti održana 12. decembra od 17 do 20 časova u zajedničkoj organizaciji In Centra haba i MEF-a u Amfitetatru MEF fakulteta, u ulici Jevrejska 24.

Agenda konferencije:

16:50 – 17:00  – Uvodna reč predstavnika In Centra i MEF fakulteta

17:00 – 17:40 – Predavanje “How to build an IT path in a company or startup business?”

Petar Slović, Chief Innovation Officer at Quantox Technology

17:40 – 18:50 –  Panel diskusija „How Digital Marketing can help in Business?“

18:50 – 19:00 Pauza

19:00 – 20:00 –  Startup & entrepreneurship workshop (slušaonica 3 – S3)

„How to start & measure your startup business?“

Jelena Joksimović, suosnivač startapa Uradi Zaradi

19:00 – 20:00 Marketing workshop (slušaonica 2 – S2)

 „Importance of Google Analytics for your business“

Dušan Pilipović, osnivač marketinške agencije Avokado

Cilj ove konferencije je da mladi čuju realne i uspešne preduzetničke priče, kako izgleda rad u startapu i kompaniji, ali i da dobiju uvid kako se primenjuje Google Analytics u cilju merenja performansi jednog biznisa. Takođe, cilj je da se mladi sutra odvaže za pokretanje sopstvenih startap i preduzetničkih priča, a da na konferenciji dobiju znanje i motivaciju. Nauči osnove biznisa, ne ustručavaj se da pitaš predavače i paneliste sve što te zanima, a sutra upravljaj svojom budućnošću!

Prijave su besplatne i obavezne za sve zainteresovane putem formulara.

 

Izvor: Youth.rs

Pročitajte više

Na Međunarodni dan deteta, u sredu 20. novembra u Privrednoj komori Srbije, u Velikoj sali na Terazijama, održaće se konferencija o bezbednosti dece na internetu. Konferencija je zamišljena kao susret i izlaganja najeminentnijih stručnjaka koji mogu pružiti odgovore na pitanja koja se tiču bezbednosti dece i mladih na Internetu.

Učesnici konferencije su predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, ministartsva prosvete, ministartsva za telekomunikacije, UNICEFa, dečiji psiholog i pedagog, stručnjaci za informacionu bezbednosti. Tokom dva panela, u trajanju od po jedan sat i 15 minuta, učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja šta rade deca na Internetu i koje opasnosti vrebaju iz virtuelnog prostora. Organizator konferencije je Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu.

Cilj konferencije je promovisanje kulture ponašanja na društvenim mrežama i bezbednosti dece na Internetu. Zaštita dece i mladih na internetu jedno je od najvećih izazova bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Ideja za organizovanje konferencije ,,Bezbednost dece na internetu’’ je nastala kao objektivana potreba društva da zaštitimo decu na internetu i proširimo svest o značaju problema koji se tiče bezbednosti najmlađih u Republici Srbiji.

Nužno je raditi na razvijanju svesti društva u celini o negativnim posledicama zloupotrebe digitalnih medija i pružiti informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija– rekla je Katarina Jonev.

Koje su najčešće opasnosti koje vrebaju mlade na društvenim mrežama?

-Opasnosti na društvenim mrežama je mnogo, od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vređanja po verskoj, rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj osnovi, do uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje.

Na velikom broju sajtova i društvenih mreža postavljaju se nasilni i neprikladni sadržaji.  Svakako, jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su kriminalne aktivnosti, poput krađe identiteta i informacija, zatim pedofilija, mogućnost kidnapovanja i ucena koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje. U porastu je i broj video igrica koje imaju krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života.

Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama, a sve to targetira decu i mlade. Sa novim rizicima u sajber svetu, deca često nisu u mogućnosti da se suoče sama. Naglasak mora biti na edukaciji, kako dece tako paralelno i roditelja i društva u celini.

Tokom konferencije će biti održana i promocija knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’. Sve dodatne informacije o konferenciji možete pronaći na sajtu www.katarinajonev.com . Prisustvu na konferenciji je besplatno ali je prijava obavezna na mejl: konferencija@internetbezbednost.rs

Izvor: Portal Mladi

Pročitajte više

U novembru 2019. godine na Univerzitetu u Banjoj Luci održaće se 12. multidisciplinarna naučno-stručna konferencija Studenti u susret nauci – StES 2019 sa međunarodnim učešćem, nova prilika za predstavljanje naučno-stručnih dostignuća studenata širom sveta. Skup će se održati u Banjoj Luci od 28. do 30. novembra 2019. godine. Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da učestvujete na StES-u, razmislite o radu koji biste prezentovali i upustite se u svet nauke i istraživanja. Na stručno-naučnu konferenciju mogu da se prijave studenti osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mladi istraživači do 30 godina starosti. Studenti u susret nauci – StES sa međunarodnim učešćem je vodeća naučno-stručna konferencija studenata, multidisciplinarnog karaktera, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci.

Cilj StES konferencije je da se prikažu naučna i stručna dostignuća studenata i mogućnost njihove primene u praksi, te da se odrede pravci daljeg istraživanja. Konferencija StES je prilika da se unapredi naučno-istraživački rad studenata, promoviše naučni duh akademske zajednice, razmenjuju mišljenja i sklapaju nova prijateljstva.

 

Teme

 • Prirodne nauke – Slobodna tema
 • Društvene nauke – Slobodna tema
 • Humanističke nauke – Humanističke nauke i digitalno doba (organizator ostavlja mogućnost i za prijave van teme, ali uz napomenu da radovi koji se odnose na temu imaju prednost pri objavljivanju)
 • Inženjerstvo i tehnologija – Slobodna tema
 • Biotehničke-poljoprivredne nauke – Slobodna tema
 • Zdravstvene nauke – Slobodna tema

Zvanični jezici: Jezik srpskog naroda / Jezik bošnjačkog naroda / Jezik hrvatskog naroda / Engleski jezik

Prijava

Prijave/Slanje radova putem mejl adresa:

Prijava treba da sadrži:

 • Naziv rada
 • Ime i prezime autora i koautora
 • Naziv ustanove sa koje dolazi student (fakultet i univerzitet)
 • Ime, prezime, zvanje i titula mentora
 • Mejl adresa odgovornog autora
 • Tematsku oblast rada
 • Apstrakt (do 300 reči – prikačen word dokument)
 • Ključne reči (3–6 reči)
 • Navedeno dostaviti i na engleskom jeziku

Radovi će biti recenzirani. Radovi koji prođu recenziju biće objavljeni u zbornicima radova StES 2019 (6 zbornika, za svaku oblast po jedan). Zbornici radova biće objavljeni neposredno pre konferencije.

Dostavljanje/Prijava rada najkasnije do: 15.10.2019.

Kotizacija za učešće na konferenciji iznosi:

 • Za domaće učesnike 40,00 KM (20 EUR) i plaća se u gotovini pri registraciji za učešće na konferenciji. Rana prijava 20,00 KM (10 EUR) do 1.9.2019.
 • Za strane učesnike 60,00 KM (30 EUR) i plaća se u gotovini pri registraciji za učešće na konferenciji. Rana prijava 40,00 KM (20 EUR) do 1.9.2019.

Kontakt

Organizator: Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci

Suorganizator: Univerzitet u Banjoj Luci

Pokrovitelji:

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske

Mesto i vreme održavanja: Univerzitet u Banjoj Luci, 28–30.11.2019.

Adresa: Univerzitet u Banjoj Luci, Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A, 78 000 Banja Luka

Pozivno pismo

Uputstvo za pisanje radova

 

Izvor: Najstudent

Pročitajte više